Ocjena ekonomista

Kosovo bi moglo da bude izostavljeno iz Berlinskog procesa, ukoliko ne prihvati zahtjev izaslanika njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuela Sarrazina koji je ocjenio da Vlada Kosova blokira trgovinsku saradnju jer nije postignut sporazum o Cefti, ocjenjuju kosovski ekonomisti, piše Dukađini.

Sarrazin je, uz podsjećanje da Kosovo blokira ulazak srpske robe, u obe posjete Kosovu naveo da je dobio negativan odgovor premijera Albina Kurtija na zahtjev za kompromis.

On je rekao da će se razmotriti mogućnost napredovanja u sporazumima o slobodnom tržištu i bez Kosova, jer odbijanje - znači samo blokadu.

Njemački ambasador na Kosovu Jorn Rohde je takođe istakao da, ukoliko bude potrebno, regionalnu saradnju će za sada nastaviti zemlje Zadnog Balkana bez Kosova.

Savjetnik premijera Kosova Albina Kurtija Jeton Zylfaj je u odgovoru njemačkom ambasadoru naveo da je poslije tri godine blokade Srbije u okviru sporazuma Cefta, postignuto kompromisno rješenje.

„Srbija je ovo rješenje sada uslovila ukidanjem bezbjednosnih mjera Kosova na graničnim prelazima sa Srbijom. Ova dva pitanja nisu povezana. Mjere nisu vezane za trgovinu, već proizilaze iz prijetnji našoj nacionalnoj bezbjednosti, koje ne sprovodi ministar trgovine, već bezbjednosni organi”, naveo je Zylfaj i dodao da je na samitu koji će se održati 14. oktobra važno imati konkretne rezultate ka ciljevima Berlinskog procesa.

Dodao je da je Kosovo "najproaktivniji član" Berlinskog procesa i da je Kurti dosljedno promovisao dalju integraciju.

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu kaže da ako Kosovo ne riješi ovo pitanje onda postoje samo tri alternative.

“Prva je izolacija, druga unapređenje Zapadnog Balkana i Cefta novom formulom šest minus jedan, a treća je svakako jačanje Otvorenog Balkana, koji vuče porijeklo iz Beograda”, rekao je on.

Gërxhaliu kaže da Kosovo u tom slučaju može biti izostavljeno.

Izvor: Kosovo Online/Dukadjini