Obustava sredstava

Mjere koje je Evropska unija uvela Kosovu zbog prošlogodišnjih dešavanja na sjeveru, uticale su da mnogi kapitalni projekti ostanu nerealizovani. Koncertna sala i Umjetnička galerija u Prištini samo su neki od projekata koji nisu mogli da započnu jer su obustavljena sredstva EU, piše Koha.

„Ova dva projekta su potpuno stala kao posljedica mera Kosovu, kao posljedica pogrešnog i potpuno nekompetentnog odlučivanja Vlade koja se pokazala amaterskom u svom delovanju i upravljačkoj politici. Vlada mora da se dogovori sa našim partnerima iz EU, ali i sa drugim partnerima, kao što su Sjedinjene Američke Države, da koordinira sa njima, jer je ovo koliko uznemirujuće toliko i neoprostivo“, navodi se u saopštenju Opštine Priština.

Ekonomista Fidan Qerimi kaže da su te mjere onemogućile Kosovu pristup fondovima EU.

„Imamo posljedice u vidu suspenzije našeg posljednjeg pristupa od 14,2 milijarde eura koji su namjenjeni državama koje su za pomoć za članstvo u EU. Ova pomoć ima uticaj na tranziciju i izgradnju institucija, međunarodnu saradnju, regionalni razvoj“, naveo je Qerimi.

Qerimi navodi da je najveća šteta naneta ekonomiji.

„Neki poslovi su izgubljeni, ali ono što je važno je da proizvodi tih preduzeća nisu na kosovskom tržištu, mi imamo izvanredan uvoz ovog djela i to je lančani efekat koji ima uticaja u nekoliko oblasti koji utiču na ekonomiju i blagostanje stanovništva Kosova“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore