Njemačka najčešća destinacija

Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna kaže za Kosovo Online da ova institucija na sve načine pokušava da uspori odlazak kvalifikovanih radnika u inostranstvo, prije svega u Njemačku gdje danas živi i radi veliki broj Albanaca s Kosova, ili da ih odatle vrati.

Rafuna objašnjava da su za rad u inostranstvu podjednako zainteresovane sve kategorije radne snage.

“Imamo obje kategorije, kvalifikovane i nekvalifikovane. Kvalifikovana radna snaga su medicinari koji se najviše interesuju za rad u Njemačkoj. Imamo i nekvalifikovane koji idu da rade fizičke poslove”, navodi on.

Dodaje da Komora pokušava da na sve načine zaustavi odlazak kvalikifikovane radne snage.

“Mi radimo sve da da oni ne odu. Ako su već otišli, onda da ih vratimo kao investitore ovde na Kosovo”, kaže Rafuna.

Dodaje da najviše građana Kosova ima u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji.

“Mi tamo imamo infrastrukturu, pošto najveći broj građana s Kosova koji radi u Evropskoj uniji je u Njemačkoj, i to odavno. I sad svi imaju ili roditelje, ili nekog koji je tamo i pomaže im da nađe stan i posao i to je ono zbog čega su ljudi motivisaniji da odu u Njemačku, nego negdje drugdje. Tu su i Švicarska i Austrija, u ove tri države najviše ima građana s Kosova koji tamo žive i rade”, kaže Rafuna.

Navodi da se ekonomska situacija na Kosovu popravila i da je tome doprinela upravo dijaspora.

“Sad smo imali sezonu kada je došla naša dijaspora i sada je malo bolje. Poslije vizne liberalizacije svi su počeli da putuju van zemlje, da posjećuju nekog i da troše. Sada nam je i BDP porastao na oko 400, a cilj je da bude i veći”, navodi predsjednik Privredne komore Kosova.