Centar za upravljanje prijelazima

Iz Nacionalnog centra za upravljanje prijelazima potvrdili su da su Merdare i Brnjak otvoreni za saobraćaj.

Kako se navodi u saopštenju, Centar će obaveštavati građane o svim novostima.

"Obavještavamo građane da su Merdare i Brnjak otvoreni za saobraćaj. Centar i nadležni organi će vas i dalje obavještavati o svim novim dešavanjima“, navodi se u saopštenju.

Nešto ranije, ovu informaciju saopštio je ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla.

Predsjednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Raša Rojević rekao je za Tanjug da su Srbi prištinskim institucijama dali rok do 1. oktobra da normalizuju stanje, "a u suprotnom će preduzeti radikalnije mere", preneo je RTV.

On je naveo da blokada nema ni na jednom prelazu, navodeći da se na Jarinju saobraćaj sve vreme odvijao normalno, s tim što se zaustavljao teretni saobraćaj onih sa kosovskim dokumentima.

Rojević je istakao da su Srbi na Kosovu svesni da njihovi zahtevi ne mogu da se ispune "za dan", ali da je važno da prate da prištinska strana radi na ispunjenju zahteva.

"Mi nismo hteli da blokiramo i da divljamo, već da pokažemo da će se blokade dogoditi i da ako naši zahtevi, da se stanje na Kosovu vrati u normalno stanje, ne budu ispunjeni - mi ćemo postupiti radikalnije", rekao je Rojević.

On je objasnio da Srbima celodnevne blokade ne idu u korist, jer se time onemogućava prolazak studentima i mnogim Srbima da idu na posao i zbog toga su odlučili da privremeno prekinu blokade i da prištinskim institucijama daju rok da ispune zahteve.