Na listi oko 100 osoba

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Yll Buleshkaj izjavio je da će u narednim danima početi kažnjavanje javnih funkcionera koji nisu prijavili imovinu, prenosi Telegrafi.

Buleshkaj ističe da je na listi oko 100 javnih funkcionera.

„Dodate su dvije nove kategorije, a to su ljekari i profesori, a njih osam nisu prijavili imovinu. A onda smo imali redovnu izjavu o imovinskom stanju, gdje je bilo oko 10.000 funkcionera koji su bili dužni da ispune ovu obavezu i njih oko 90 nije ispunilo obavezu u roku. U završnoj smo fazi da im izreknemo kazne, jer će se funkcioner koji se ne izjasni na vrijeme kazniti sa 30 odsto plate“, rekao je Buleshkaj.

On ne krije da je bilo izazova prilikom prikupljanja informacija.

„Imali smo izazove u dobijanju informacija, jer se neki od njih ne finansiraju preko državne kase, već se plaćaju iz drugih izvora, što smo morali da potvrdimo kontaktiranjem drugih institucija ili javnih preduzeća. Ali sada završavamo ovaj proces. Prihvatili smo pun izvještaj i vjerujem da ćemo u toku ove nedjelje biti spremni da izreknemo ovih 98 kazni za 98 službenika, od kojih su osam profesori i doktori“, izjavio je Buleshkaj.

Takođe, direktor Agencije za borbu protiv korupcije naglašava da se radi puna provjera prijavljene imovine.

„Tu je i oko 70 kandidata za krivične prijave. Ponovo radimo konačnu verifikaciju, tako da je nova politika Agencije da je manje predmeta koji idu u tužilaštvo, ali to su predmeti za koje nema razloga da ne budu optuženi. Radi se istraga, ako je potrebno, malo duža i malo temeljnija, kako bi se prikupilo što više informacija i olakšalo tužilaštvu i pravosuđu da donesu odluku o tome šta se kvalifikuje kao krivično djelo“, rekao je Buleshkaj.

Buleshkaj kaže da je ove godine podignuto oko 30 optužnica zbog neprijavljivanja imovine.

„Prošle godine je bilo manje od 30 (optužnica), ove godine je slično kao prošle godine, nije veliki broj. Iako smo 2022. godine poslali 270 krivičnih prijava, ipak smo imali 25 optužnica. Prošle godine smo poslali 70. Vjerujem da smo već unapredili kvalitet našeg rada, a broj optužnica je veći u odnosu na krivične prijave koje šaljemo“, kaže on.

Agencija za borbu protiv korupcije u aprilu ove godine objavila je registre prijava imovine. Rok za prijavu imovine bio je 31. mart 2024. godine.

Izvor: Kosovo Online/Kosova Press/Telegrafi