Finska šefica diplomatije

Finska šefica diplomatije Elina Valtonen izjavila je da Finska podržava Kosovo na putu evroatlantskih integracija i da je njen fokus na jačanju bezbjednosti u Evropi, prenosi Kosova Press.

Valtenon je istakla da Kosovo ima svoje zasluženo mjesto u EU, te da očekuju brze reforme i stabilnost na cijelom Zapadnom Balkanu.

“Mi stojimo uz Kosovo, vidimo da Kosovo ima svoje zasluženo mjesto u Evropskoj uniji, i u svim drugim organizacijama. Želim reći da smo jako za evroatlantske integracije Kosova i zaista želimo da cijela regija Zapadnog Balkana ima brze reforme, a takođe i stabilnost, što bi omogućilo članstvo regije u EU”, kaže ona.

Na pitanje o izjavama ruskog ministra Sergeja Lavrova o trećem svjetskom ratu, Valtenon kaže da one odražavaju agresivnu retoriku Rusije. Naglašava da će tražiti od Rusije da prekine rat u Ukrajini.

Prema riječima finske ministarke, predanost zaštiti vreijdnosti kao što su vladavina prava, demokratija i ljudska prava, sigurnost i mir u Evropi, glavni su prioriteti Finske.

Valtonen ističe važnost članstva Finske u Nato.

Istakla je da će finskim poduzetnicima preneti da je naišla na investicijski potencijal na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press