Politički analitičar

Politički analitičar Afrim Hoti ocjenjuje da Turska koristi prepreke koje države Zapadnog Balkana imaju na putu ka EU kako bi ojačala svoj uticaj u regionu, prije svega na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

„Može se govoriti o neoosmanizmu. To je uticaj Turske na Balkanu. Ako se vratimo u istoriju vidimo prisustvo Turaka na Balkanu. Dok Balkan gleda ka EU integracijama, u isto vrijeme, zbog brojnih prepreka sa kojima se suočava na tom putu, za neke zemlje, prije svega Kosovo i BiH, kao druga opcija se vidi mogućnost potpadanja pod uticaj Turske. Srbija je tu u drugačijoj poziciji i od toga ima najviše koristi. Kao jednu od najvećih zemalja, Turska je vidi kao pravog i najozbiljnijeg partnera na Balkanu“, kazao je Hoti za Kosovo onlajn.

Ocjenjuje da su odnosi Turske i Kosova istorijski, kulturni i vjerski.

„Mislim da su odnosi Turske i Kosova istorijski. Svi mogu da govore o istorijskim aspektima, kao i o kulturnim, vjerskim stranama i svemu, ali pored toga ja vidim i ekonomsku saradnju i ekonomske mogućnosti koje obe zemlje razvijaju posljednjih decenija i posljednjih godina“, kazao je Hoti.

On je naglasio da Turska doprinosu Kosovu i u drugim aspektima i apostrofira sektor bezbjednosti.

„Kosovske bezbjednosne snage smatraju se najbližim partnerima uporedo sa zapadnim zemljama“, naglasio je Hoti.

Izvor: Kosovo Online