Vode Kosovo u izolaciju

Advokat Blerim Burjani izjavio je da jednostrane akcije premijera Aljbina Kurtija moraju da se zaustave zato što vode Kosovo u izolaciju, prenosi Gazeta Blic.

„Jednostranost djelovanja treba da se završi jer to vodi Kosovo u izolaciju. Do sada je (Albin Kurti) uradio neke važne poslove, tako da se akcije moraju prekinuti, vrijeme je da se ovo stanje, ono što je na sjeveru, održi i da to više ne eskalira“, kazao je Burjani.

On je dodao da je sada vrijeme da Kurti popravi svoje odnose sa EU i SAD.

„Kurti je sada u političkoj izolaciji. Sada je vrijeme da se konsoliduju odnosi, a ne da bude stavljen na crnu listu SAD kao razbijač mira i  proizvođač napetosti u regionu. Sada neka Kurti bira šta hoće: konsolidaciju odnosa sa EU i SAD ili izolaciju i crnu listu“, rekao je Burjani.

On je dodao da je premijer preterao u politici samostalnog odlučivanja.

„Kurti je do sada radio svoj posao, konsultovao se sa međunarodnom zajednicom, ali je djelovao na svoju ruku. Sada je ova politika samostalnog odlučivanja, čak i bez najave, pretjerana. Vrijeme je da se malo bavimo politikom i diplomatijom. Do sada je radio neke poslove koje drugi ranije nisu mogli. Sada bi bila velika sposobnost da zadrži sve ove odluke. Ostao je samo most preko Ibra i on je uspješno završio svoj posao, sam i bez ičije podrške. Situacija je jasna da samo Kosovo ne treba ništa da radi bez traženja i bez dobijanja dozvole za sprovođenje bilo kakvog sporazuma. To se zove skraćeno odlučivanje. Kurti je dugo istraživao ovu stvar ’bez uspjeha’ i to je uradio", zaključio je Burjani.

Izvor: Kosovo Online/GazetaBlic