Profesor međunarodnog prava

Profesor međunarodnog prava Besfort Rrecaj ocjenio je da je Srbija, kupovinom "rafala", diplomatskim jezikom poručila da je započela proces "konačnog razdvajanja" od Rusije, prenosi Koha.

"Potpisivanjem sporazuma sa Francuskom vidim konačno odvajanje Srbije od Rusije, što je izuzetno pozitivno jer su bezbjednosna pitanja izuzetno važna, fundamentalna. Tamo gdje je država povezana u oblasti bezbjednosti sa drugim državama, to pokazuje najčvršće veze koje ima. Do danas nismo imali raskid Srbije (sa Rusijom), posebno u oblasti naoružanja", rekao je Rrecaj.

Objasnio je da ugovori o kupovini naoružanja predviđaju i način na koje ono može da se koristi, kao što je Zapad zabranio Ukrajini upotrebnu njihovog naoružanja na teritoriji Rusije.

"Srbija je lakše mogla da koristi ruske Migove protiv Albanaca. Ali, iz tog razloga ne može da koristi francuske avione“, dodao je Rrecaj.

On je kazao i da se zaokret Srbije u odnosu na Rusiju vidi i po tome kako je Srbija glasala o osudi rata u Ukrajini, a zatim i po isporukama oružja Ukrajini i programu Partnerstva za mir koji ima sa Natoom.

Dodao je da se Srbija distancira od Rusije i po bilateralnim posjetama.

Izvor: Koha/Kosovoonline