Bivši ambasador

Bivši ambasador Kosova u Italiji Albert Prenkaj izjavio je da sve što se dešava na sjeveru Kosova ima veze sa predizbornom kampanjom, a ne sa, kako kaže, političkom zrelošću vlade Albina Kurtija, prenosi ABC news.

Prenkaj je konstatovao da Kurti "u kontinuitetu dobija mnoge šamare".

"Izgleda da će ova vlast nastaviti sa svojim glupostima. Sve ovo što se dešava na sjeveru ima veze sa predizbornom kampanjom, a ne sa bilo kakvom političkom zrelošću Kurtijeve vlade. Dakle, vidimo reakcije delegacija SAD u OSCE-u, Kosovo je ušlo u diskurs koji mu šteti, u diplomatskim krugovima, u važnim krugovima Evrope i svijeta, gdje uvijek vidimo kritički diskurs prema Kosovu“, rekao je Prenkaj.

On je kazao da je svrha posljednje akcije na sjeveru bila "stvaranje nove situacije" u kojoj će nastati institucionalna praznina.

"Svrha je da se zahtjeva potpuno i operativno uklanjanje institucija Kosova iz sjevernog dijela, gdje živi srpsko većinsko stanovništvo, tako da ostane prazan institucionalni prostor. Ovo ima za cilj stvaranje nove situacije na sjeveru. Imajući u vidu da na Kosovu ne rade tužilaštvo i sudovi sa srpskim predstavnicima, kao ni skupštine opština i odlaskom policije. Ovim ovim akcima će se stvoriti prazan prostor za novu realnost. Vidjećemo gdje će nas to odvesti narednih dana“, rekao je Prenkaj.

On je ocjenio i da je Srbija uradila mudar potez povlačeći primjedbe na tekst Ohridskog sporazuma.

"Povlačenje pisma Ane Brnabić ima korist u tehničkom, ali i u širem, političkom aspektu. To je mudar potez Srbije. Takvo povlačenje je napravljeno kako bi se otvorio put za pregovore“, dodao je Prenkaj.

Izvor: Kosovo Online