Sastanak sa Lajčakom

Sastanak prvog potpredsjednika Vlade Kosova i glavnog pregovarača Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnika Bislimija i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka bio je fokusiran na na tri glavne teme – pripremu sastanka na nivou glavnih pregovarača, otvaranje mosta na Ibru i redosljed sprovođenja Briselskog sporazuma i Aneksa, saopštili su iz Vlade Kosova.

Bislimi je tokom sastanka naglasio da je otvaranje glavnog mitrovačkog mosta preko Ibra pitanje koje se razmatra i koje je dogovoreno u Briselu, u okviru procesa dijaloga uz posredovanje Evropske unije, te da ga treba otvoriti u skladu sa postojećim sporazumom i na osnovu zaključaka izvještaja Evropske komisije iz 2020. godine, u kojem se ocjenjuje da su radovi na mostu završeni i da bi trebalo da bude otvoren bez daljih odlaganja i prepreka.

On je istakao da se Vlada Kosova kontinuirano angažuje kao konstruktivna strana u dijalogu.

„Kao takva, ostaje posvećena punoj i bezuslovnoj primjeni Osnovnog sporazuma i Aneksa i uvjerena je da je njegov potpis odgovarajuća i neophodna garancija za punu primenu od strane Srbije i odgovornost za njena kršenja koja su u toku“, istakao je Bislimi.

Izvor: Kosovo Online