Potrebna revizija

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz kaže da najava današnjih blokada pokazuje provokativne i destabilizujuće akcije Srbije, piše Klan Kosova.

Donika Gërvalla-Schwarz je nakon sastanka sa turskim kolegom Hakanom Fidanom rekla da je "u trenutku kada iz Srbije stižu prijetnje Kosovu", uloga Turske i Natoa važna za garantovanje mira i stabilnosti u cijelom regionu.

„Kosovo ostaje posvećeno svom partnerstvu sa Natoom i jačanju njegovog prisustva u našoj zemlji kao garanciji odbrane i mira u regionu. Srbiju vidimo kao opasnost po regionalnu stabilnost. Najave današnje blokade graničnih prijelaza samo su pojačani dokaz hegemonističkih namera ali i konkretnih provokativnih i destabilizujućih akcija Srbije koje prevazilaze verbalne prijetnje. Suverenitet Kosova nije sporan, odlučni smo da zajedno sa našim saveznicima i partnerima, uključujući Tursku, nastavimo da održavamo i jačamo mir na Kosovu i šire“, rekla je Donika Gërvalla-Schwarz.

Ona je ocjenila da će takvim pristupom Srbije, kao što je blokada prijelaza, "koji podstiče mržnju i sukobe", nastavak procesa u Briselu, biti izuzetno težak.

„Potrebna nam je revizija procesa u cjelini, potrebna nam je nova komisija, novi ljudi koji dolaze u Brisel i preuzimaju nove zadatke da imamo jasnu strategiju kuda vodi novi proces pregovora između Kosova i Srbije. Sa ovakvim pristupom, sa blokiranjem granica Kosova, uz konstantno neprijateljski pristup, sa jezikom koji podstiče samo mržnju i sukobe, biće teško nastaviti proces u Briselu. Zato moramo čekati da dođu nove institucije u nadi da će imati jasniju viziju kako da sačuvaju bezbjednost", navela je ona.

Na pitanje šta je njen komentar na nedavnu izjavu izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da je Srbija povukla pismo upućeno Uniji prošle godine, u kojem je izrazila rezervu prema Briselsko-Ohridskom sporazumu, Gërvalla-Schwarz je izrazila uvjerenje da je slovački diplomata „govorio o djelimičnom povlačenju”.

„Vjerujem da Lajčak govori o djelimičnom povlačenju tog pisma bivše premijerke Ane Brnabič, koja, međutim, ne odustaje od nepriznavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, što je potpuno neprihvatljiv pristup za nas“, dodaje.

Izvor: Klan Kosova/Gazeta Blic/Albanijan post