Poslanik VV-a

Poslanik Samoopredjeljenja Enver Dugolli traži od međunarodne zajednice da reaguje zbog najava o današnjoj blokadi prijelaza sa Kosovom, piše Teve 1.

On kaže da je riječ o nezakonitom činu "koji se inspiriše i podstiče od strane Srbije" i signalu da nije zainteresovana za normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Dodaje da će izvršna vlast insistirati da se korak po korak zatvore sve paralelne srpske strukture na Kosovu, uz naglašavanje da se intenzivno radi na ubeđivanju međunarodnih saveznika o otvaranju mosta na Ibru.

„Imamo informaciju da grupa građana koji su nesumnjivo inspirisani i ohrabreni od Srbije, blokiraju prijelaze. Organi za sprovođenje zakona su preduzeli sve odgovarajuće radnje da se tako nešto ne dogodi na teritoriji Kosova. Blokiranje puteva je nezakonit čin, niko nema pravo da blokira puteve. Ne možemo govoriti o tome šta se dešava preko granica Kosova, jer je to stvar Srbije. Ovo šalje poruku da Srbija nije zainteresovana za normalizaciju odnosa i da građanima omogući slobodu kretanja i normalnu komunikaciju“, naglašava Dugolli.

Prema njegovim riječima, ovakvim postupcima Srbija pokazuje da nije zainteresovana za normalizaciju odnosa sa Kosovom.

„Sve akcije koje je Srbija preduzela pokazuju da nije zainteresovana da ima dobrosusjedske odnose sa Kosovom. Ona to negira i pokušava da instrumentalizuje dio srpske zajednice. Ali dobra vijest je da je sve manje građana srpske zajednice koji se odazivaju ovim pozivima. Vidjeli ste to u slučaju mirnog protesta koji se održao na sjeveru, gdje je prisustvovao simboličan broj u odnosu na prethodne godine kada. Razumemo da su ih natjerali, ali sada je situacija potpuno drugačija jer te bande više nisu na Kosovu”, naglašava Dugolli.

Govoreći o zatvaranju kancelarija srpskih opština na sjeveru, on kaže da su kosovske institucije usmjerene na red i zakon na cijeloj teritoriji Kosova.

„Mi smo za red i zakon. Država Kosovo čini sve da obezbjedi red i zakon i proširi suverenitet na cijeloj teritoriji Kosova. Sjever se dugo smatrao oazom organizovanog kriminala, šverca i dijelom kojim dominira Radoičićeva banda. Bila je to haotična situacija u kojoj su prvo stradali građani Srbije, ali i slika Kosova. Ne može postojati međunarodno priznata država u kojoj nema efektivne kontrole nad dijelom teritorije. Dakle, uradili smo sve tokom ovog mandata da obezbjedimo red i zakon za građane, a zatim korak po korak gasimo paralelne strukture koje su bile i jesu nelegalne“, navodi on.

Što se tiče otvaranja mosta na Ibru, Dugolli naglašava da se intenzivno radi na rješavanju pitanja zabrinutosti međunarodne zajednice.

“Dijalog i komunikacija su u toku i nastaviće se u budućnosti. EU kao posrednik u dijalogu treba da bude jasnija u tom pravcu. Čak je i sporazumima iz 2013-2015. bilo predviđeno da se most otvori, sada smo u 2024. godini i žalosno je što je most do sada ostao zatvoren. Most je poznat po tome, da spaja dvije obale reke i da je simbol sjedinjenja i razdvajanja. Stoga činimo sve što je moguće da uvjerimo naše prijatelje da će njihove brige biti riješene. Nema opasnosti eskalacije, jer građani tako nešto primjećuju svaki dan”, naglašava Dugolli.

Prema njegovim riječima, ni pod kojim uslovima neće doći do sukoba između Policije Kosova i Kfora.

„Neće biti sukoba između Policije Kosova i Kfora ni pod kojim okolnostima i u bilo kom trenutku, jer ih smatramo za prijatelje. To su prijateljske snage koje su došle s misijom i mi s njima komuniciramo i sarađujemo“, zaključuje Dugolli.

Izvor: Kosovo Online/Teve1