Sankcije na snazi

Diskusije o ukidanju mjera Kosovu se nastavljaju, kažu iz Evropske unije i dodaju da u tom pogledu nema ništa novo, prenosi Gazeta express.

Evropska unija još nije ukinula sankcije Kosovu iako je prošlo nekoliko mjeseci od izvještaja Josepa Borrella u kojem se preporučuje ukidanje mjera protiv Kosova koje su uvedene u ljeto 2023. godine

Borrellov povoljan izvještaj prema Kosovu dostavljen je zemljama 18. juna.

Evropska unija je saopštila da u tom pogledu nema ništa novo i da se razgovori o ukidanju mjera nastavljaju.

"Nema ništa novo da se doda onome što smo saopštili proteklih nedjelja – nastavljaju se diskusije o ukidanju mjera za Kosovo među državama članicama u Savjetu", navodi se u odgovoru EU Telegrafu.

Inače, zvaničnici Kosovasu više puta izjavljivali da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za ukidanje mjera.

Među mjerama za koje je odlučila EU su obustava rada organa koji sprovode Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a obustavljen je i rad na odobravanju ili odobravanju sredstava za IPA 2024.

Zamjenik premijera Besnik Bislimi je takođe najavio da su obustavljena nova odobrenja za projekte, ali nijedan projekat EU koji je sproveden nije obustavljen.

Kosovo je pod kaznenim mjerama Evropske unije od ljeta 2023. godine. Mjere su donete jer, prema EU, Kosovo nije djelovalo dovoljno da smiri situaciju na sjeveru. U maju 2023. godine situacija na sjeveru je postala napeta nakon ulaska albanskih gradonačelnika u opštinske objekte.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express