Uznemirujuće posljedice

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu rekao je da odbacivanje saveznika i SAD nije dobro za Kosovo. On je tako reagovao na navode specijalnog njemačkog izaslanika za Kosovo Manuela Sarrayina da premijer Albin Kurti ne želi da pravi kompromise u vezi sa Ceftom, prenosi Klan Kosova.

Prema riječima Gërxhaliua, treba analizirati kakve bi posljedice mogao da ima takav put.

"Treba razumeti da Berlinski proces ima tri strateška sporazuma koja su odobrile sve vlade Zapadnog Balkana. Prvi se odnosi na zelenu agendu, na zajedničko regionalno tržište i sporazum o slobodnom kretanju robe, ljudi i kapitala, i u tom pogledu je vrlo jasan stav svih država koje moraju da ih sprovedu", kazao je Gërxhaliu.

Dodao je da je važno govoriti i o inicijativi za slobodnu trgovinu, koja treba da bude prioritet za uklanjanje barijera. Prema njemu, odbijanje alternative na ovu temu moglo bi da proizvede veoma uznemirujuće posljedice.

"Takvo odbacivanje jača Otvoreni Balkan koji je osmislila Srbija, a primjećuje se da čak i u Evropi postoji antiamerički duh koji koči mnoge procese koji utiču na Evropu“, rekao je Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova