Bila bi greška

Bivši ministar administracije i lokalne samouprave Kosova Sadri Ferati kaže da bi bila greška ako bi se most preko Ibra otvorio u trenutku kada su predstavnici međunarodne zajednice protiv te odluke, prenosi Teve 1.

Ferati je izrazio uvjerenje da otvaranja mosta neće biti bez saglasnosti međunarodne zajednice.

"Otvaranje mosta se neće desiti jednostrano, bez saglasnosti i koordinacije sa međunarodnom zajednicom. Ali, čak i ako pretpostavimo da će se to desiti, uvjeren sam da će to biti velika greška. Jer od tog mosta ima vrlo malo koristi, dok će gubitak povjerenja i gubitak koordinacije sa međunarodnom zajednicom biti mnogo veća cena od onoga što dobijamo otvaranjem samog mosta", rekao je Ferati.

Prema njegovim riječima, most preko rijeke Ibar ne donosi tako veliku pobjedu da bi "pokidao" odnose sa međunarodnom zajednicom.

"Tako je i loša je slika, ali most ne donosi nikakvu pobjedu toliko veliku da mi kažemo da će to biti jednostrano i nije nas briga kako se osjećaju i kako će se ponašati međunarodni partneri u odnosu na ovakva ponašanja. Mislim da se to neće desiti, ako se desi to je greška”, naveo je Ferati.

On je rekao da je najbolja akcija nastaviti sa argumentacijom i koordinacijom međunarodne zajednice, ne odustajati od otvaranja mosta i ako ne danas, to treba učiniti u budućnosti.

Izvor: Kosovo online/Teve 1