Nikako drugačije

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti kaže za Blic Gazetu da specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka treba dočekati na Kosovu kao prijatelja, a ne drugačije.

"Lajčak predstavlja politiku EU i kao takvog ga treba očekivati kao prijatelja. Čim shvatimo da imamo obaveze prema EU, a ne oni prema nama, otvorićemo sebi vrata Unije. Put je težak, ali ne i nedostižan", naveo je Haliti.

Haliti dodaje da će tokom posjete Kosovu Lajčak preneti poruke da Brisel mora da nastavi pregovore, da je potrebno zaustaviti jednostrano djelovanje Vlade Kosova i da se smiri situacija na sjeveru.

"Prvo, on ima zadatak od zemalja EU da pomogne pregovore između Kosova i Srbije. Drugo, on dolazi iz zemlje sa najboljim iskustvom za mirno razdvajanje između Češke i Slovačke, stoga Kosovo i Srbija takođe treba da nauče i vježbaju način na koji su ove dvije zemlje razdvojene, ali da rade zajedno u Nato i EU. Njegova poruka je ona koju Brisel ima, a to je da se nastave pregovori, da se smiri situacija na sjeveru Kosova, zaustavi jednostrano djelovanje Vlade, da se prestane sa upotrebom policije za političke interese. Ali postoji još jedan problem, ukidanje sankcija EU protiv Kosova“, kazao je.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic