Prije četiri godine

Profesor međunarodnog prava Enver Hasani rekao je da je jedan od glavnih razloga zašto sporazum koji je postignut prije četiri godine između Kosova i Srbije u Bijeloj kući nije u potpunosti sproveden, promjena američke administracije, piše Gazeta blic.

Hasani ističe da je taj sporazum bio usko vezan za ličnost Richarda Grennela i nije uspio da uđe u mehanizme američke administracije.

Istče da ako se pogledaju papiri Briselskog i Ohridskog sporazuma, Kosovo je oštećeno jer ih je sadašnji premijer Albin Kurti prihvatio, na osnovu javnih izjava da su dio EU i SAD.

“Srbiji su napravljeni mnogi ustupci, a kontekst rata u Ukrajini sve je preokrenuo i međunarodno pravni status Kosova je degradiran jer je uklonjeno međusobno priznanje sa dnevnog reda ai drugo, prihvaćena je predrasuda u izražavanju prava Srbije da prejudicira status Kosova. Dakle, mislim da je Bidenova administracija vršila pritisak na Vladu Kosova za ova dva sporazuma, to je bila pogrešna politika jer su učinjeni ustupci Srbiji u vezi sa Kosovom”, dodaje.

Na pitanje da li će povratak predsjednika Donalda Trumpa skrenuti pažnju na Vašingtonski sporazum, Hasani je rekao da je o tome teško spekulisati.

“Siguran sam da bi administracija Trumpa sledila isti koncept da se bavi ekonomskim pitanjima, ekonomskom stabilizacijom dvije zemlje u regionu", rekao je on.

Što se tiče moguće pobjede Kamale Hraris, Hasani kaže da će američka administracija imati isti pristup u odnosima Kosova i Srbije.

"Nastavak onoga što smo do sada vidjeli", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic