Ocjena analitičara

Povodom posjete specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, analitičari sa Kosova kažu za Gazetu Blic da on više dolazi kako bi smirio situaciju na sjeveru koja, zbog poteza Kosova, preti da eskalira, zbog čega ne očekuju pomake vezane za dijalog Kosova i Srbije.

Politički analitičar Visar Qani kaže da posjeta Lajčaka Kosovu može da podstakne očekivanja o napretku dijaloga, ali da ne očekuje značajniji napredak.

"Na kraju smo njegovog mandata specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije i nažalost, tokom ovog perioda, Lajčak nije uspio da stvori zamah koji bi doneo konkretne rezultate. Jasno je da je pri kraju svoje dužnosti i to može uticati na efikasnost njegovih napora", rekao je Qani.

Dodaje da je još jedan faktor koji negativno utiče na proces dijaloga predizborni period na Kosovu, te da strana koja je u izbornom procesu nije zainteresovana za donošenje odluka, jer nijedna strana ne želi da prihvati obaveze koje njihova biračka tijela smatraju nepopularnima.

"To je dobro poznata pojava u pregovaračkoj praksi kada se strane suočavaju sa izbornim pritiskom, izbjegavaju bilo kakav dogovor koji se može upotrebiti protiv njih u političkim kampanjama", rekao je Qani.

Qani je naglasio da su Lajčakov mandat karakterisali više putovanja i sastanci nego bilo kakav značajniji uspjeh.

"Dijalog je bio suočen sa stalnim zastojem i, umesto da postigne opipljive rezultate, on je proveo mandat ispunjavajući dnevni red diplomatskim posjetama koje su donele vrlo malo konkretnog napretka. Postoji opšti osjećaj da je njegov fokus više bio na upravljanju procesom i njegovim arhivama nego na postizanju rezultata koji bi mogli da promjene političku realnost na terenu. Uzimajući u obzir ove faktore, nije realno očekivati bilo kakav značajniji pomak u kosovsko-srpskom dijalogu tokom ove posjete", rekao je Qani.

Funkcioner Socijaldemokratske partije Bard Ahmeti kazao je za Gazetu Blic da nije viđen nikakav ozbiljan angažman u procesu dijaloga i da Lajčak jednostavno obavlja rutinski posao.

"Lajčak je izaslanik EU za dijalog. Među državama članicama su, naravno, Francuska i Njemačka sa povećanom ulogom. Nismo vidjeli neku ozbiljnu posvećenost dijalogu, pa čak i Lajčak, izgleda, samo radi rutinski posao", rekao je Ahmeti.

Istovremeno, poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti rekao je da je poruka koju će Lajčak preneti da se pregovori nastave, da se prekinu jednostrani postupci Vlade i da se smiri situacija na sjeveru.

"Prvo, on je opterećen državama EU za pomoć u pregovorima između Kosova i Srbije. Drugo, on dolazi iz zemlje sa najboljim iskustvom za mirno razdvajanje između Češke i Slovačke, stoga Kosovo i Srbija takođe treba da nauče i vježbaju način na koji su ove dvije zemlje razdvojene, ali da rade zajedno u Nato i EU. Njegova poruka je ona koju Brisel ima, a to je da se nastave pregovori, da se spuste tenzije na sjeveru Kosova, zaustavi jednostrano djelovanje Vlade, da se prestane sa upotrebom policije za političke interese. Ali postoji još jedan problem, ukidanje sankcija EU protiv Kosova", izjavio je Haliti.

Generalni sekretar Nove kosovske alijanse Vesel Makolli rekao je da je Lajčakovo prisustvo na Kosovu podstaknuto akcijama Vlade Kosova u vezi sa otvaranjem mosta na Ibru.

"Zbog aktuelne političke i bezbjednosne situacije u regionu u sjevernom dijelu naše zemlje postoje tendencije opasnih bezbjednosnih napetosti i upozorenja na proteste od strane Srba za blokadu graničnih prelaza", rekao je Makolli.

Naglasio je da se u procesu dijaloga ne očekuje nikakav pomak. Makolli je rekao da je jedino što se očekuje, Lajčakova posjeta, smirivanje situacije na sjeveru.

"Uzimajući u obzir geopolitičku situaciju u Evropi, kao i predizbornu kampanju u SAD, neće biti pomaka u dijalogu Kosovo-Srbija, bar pola godine. Sve što se očekuje da Lajčak postigne u ime diplomatije EU jeste da smiri situaciju i pronađe zajednički jezik sa obe strane kako bi izbjegao destabilizujuće i opasno djelovanje po bezbjednost sjevernog dijela zemlje, koje bi imalo tendenciju eskalacije u regionu i dalje", rekao je Makolli.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic