Ostali u praznom prostoru

Srbi na Kosovu su sada u skoro istoj poziciji kao što su bili Albanci na Kosovu za vrijeme Slobodana Miloševića, ističe publicista Shkelzen Maliqi.

Maliqi je, za Nedeljnik, ocjenio je da bez pune i iskrene saradnje kosovskih i srpskih vlasti nije moguće kosovskim Srbima garantovati sigurnost i prosperitet.

„Najveća je Vučićeva greška što je ishitreno natjerao Srbe da izađu iz struktura kosovskog sistema, gdje su oni ipak bili faktor, nisu mogle da se donose odluke bez njih u rejšavanju praktičnih pitanja na terenu“, kazao je, prenosi agencija Beta.

Srbi su, prema njegovim riječima, ostali u praznom prostoru gdje je jedina pouzdana garancija prisustvo Kfora.

Ali, dodaje, to je vojna a ne policijska formacija, i ona interveniše samo u krajnje opasnim situacijama, što su zloupotrebljavali ekstremisti kada su postavljane barikade.

„Kosovski Srbi su skoro u istoj poziciji kao što smo mi Albanci bili devedesetih godina kada je Milošević bio nametnuo sistem aparthejda, na terenu je bila samo srpska policija i paramilitarne grupe, a štitile su nas strane diplomatske misije“, podvukao je.

Maliqi je rekao da premijer Albin Kurti sebe prikazuje kao čvrstog i principijelnog političara, koji ne popušta pritiscima Zapada.

„Njegova je igra slična Vučićevoj, populistička. Unutrašnja politika mu je katastrofalna. Svu vlast i zakone pokušava da prilagodi partijskim interesima, kao i Vučić. Napumpava popularnost kod onih slojeva društva koji imaju osvetničke sentimente prema Beogradu i lokalnim Srbima“, naglasio je on.

Izvor: Beta