Zabrinutost

Otpravnica poslova SAD u Stalnom savjetu OESC-a Katherine Brucker izrazila je zabrinutost svoje zemlje zbog nekoordinisanih i provokativnih akcija Vlade Kosova, koji se, prema njenim riječima, direktno i negativno odražavaju na pripadnike srpske zajednice i druge manjine na Kosovu.

Prema njenim riječima, takve akcije građane Kosova i vojnike KFOR-a izlažu opasnosti i narušavaju reputaciju Kosova kao pouzdanog međunarodnog partnera.

Bruker je navela da SAD podržavaju Kosovo kao suverenu, multietničku demokratiju i podstiču lidere da promovišu društvo koje poštuje prava i uključuje sve one koji žive na Kosovu. 

"Pitanja u vezi sa strukturama koje podržava Srbija na Kosovu treba da se rješavaju kroz dijalog uz posredovanje EU, kako su se dogovorile obje strane", kazala je Brucker.

Dodala je da budućnost Kosova vidi u Evropi, potpuno integrisanog u evropske i evroatlantske institucije. 

Brucker je poručila da je dijalog o normalizaciji između Kosova i Srbije uz posredovanje EU način da se osigura da Kosovo ima bolju poziciju u Evropi.

"Ponavljamo naš poziv Kosovu i Srbiji da hitno krenu u implementaciju i vjerujemo da normalizacija treba da dovede do međusobnog priznavanja između Kosova i Srbije”, rekla je ona.

Na kraju je istakla su SAD aktivno angažovane i u koordinaciji sa EU u podršci mirnih odnosa Kosova i Srbije na sporazuma i obaveza u dijalogu.