Portparol EU

Portparol EU Peter Stano poručio je danas da EU očekuje da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom i da se uskladi sa političkim odlukama EU. Govoreći o akcijama Kosova, Stano poručuje kosovskim vlastima da izbjegavaju bilo kakve akcije koje nisu koordinisane sa partnerima i da ne doprinose na taj način krizi i eskalaciji situacije.

Na pitanje o jednostranim akcijama vlasti Kosova, Stano kaže da je EU u stalnom kontaktu sa predstavnicima kosovskih vlasti i da im svakodnevno govore svoje stavove i očekivanja.

"Neću ponavljati ono što smo rekli u reakciji prošle nedjelje kada je sprovedena akcija na sjeveru Kosova protiv srpskih institucija, ali situacija je već prilično nestabilna i to je ono što najviše zabrinjava", kazao je Stano.

Ističe da je glavna poruka kosovskim vlastima da izbjegavaju bilo kakve jednostrane akcije koje nisu koordinisane sa partnerima i da ne doprinose na taj način krizi, tenzijama ili možda i eskalaciji situacije.

Kako kaže, svakodnevno se ta poruka prenosi kosovskim vlastima.

"Nadam se da ćemo uspjeti da pronađemo rješenje za tu situaciju i to na mjestu gdje pripada, a to je dijalog pod posredstvom EU", poručio je.

Upitan da li će sastanak ministra Aleksandra Vulina sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom uticati na pregovarački proces Srbije sa EU, Stano je kazao da se kriterijumi za članstvo ispunjavaju korak po korak.

Međutim, kako je dodao, ukoliko je Srbiji zaista strateški cilj članstvo u EU, kako to zvaničnici u Srbiji jasno govore, onda afirmacija procesa pridruživanja ne može doći preko održavanja veza sa Rusijom.

"Rusija je zemlja koja pod rukovodstvom Putina krši međunarodno pravo. Srbija bi trebalo da se uzdrži od intenziviranja veza i kontakata sa Rusijom", kazao je Stano.

EU očekuje od Srbije da se uzdrži dobrovoljno od intenziviranja odnosa sa Rusijom i da svi članovi Vlade Srbije poštuju posvećenost Srbije procesu pridruživanja EU uključujući usklađivanje sa političkim odlukama i akcijama.

"Održavanje ili čak jačanje veza sa Rusijom, u vrijeme nezakonite agresije na ukrajinski narod, nije kompatibilno sa vrijednostima EU i nije kompatibilno sa pregovaračkim procesom", kazao je.

Dodaje da Evropska unija želi da računa na sve zemlje kandidate kao na pouzdane evropske partnere koje imaju zajedničke principe, vrijednosti, bezbjednost i napredak.

Kada je riječ o ministru Vulinu, Stano kaže da smatra da je prilično često u Moskvi.

"To je protiv državnog cilja Srbije da se pridruži EU", poručio je.

Izvor: Kosovo Online