Nesigurna destinacija

Velika Britanija upozorila je svoje građane da ne putuju na sjever Kosova osim ako je to apsolutno neophodno. Nakon upozorenja da se ne putuje u zemlje kao što su Rusija, Iran i druge, uglavnom zbog političkih sukoba i bezbjednosnih rizika, Kancelarija za spoljne poslove Komonvelta i razvoj Velike Britanije (FCDO) uvrstila je sjever Kosova u listu nebezbjednih destinacija, prenosi Gazeta express.

FCDO savjetuje da se ne putuje, osim ako je neophodno, "u opštine Zvečan, Zubin Potok i Leposavić i u oblasti Mitrovice sjeverno od rijeke Ibar".

"To je zbog nasilnih incidenata i pojačanih tenzija u ovim oblastima", navodi se u upozorenju objavljenom na sajtu britanske vlade koje je ažurirano 29. avgusta 2024.

U posebnom dijelu, FCDO savjetuje Britance o bezbjednosti u dijelovima Kosova.

"Od decembra 2022. godine dolazi do nasilnih sukoba i incidenata sa granatama i eksplozijama vozila. Budite oprezni i izbjegavajte javna okupljanja, posebno oko područja glavnog mosta na Ibru koji razdvaja sjevernu i južnu Mitrovicu", navodi se na sajtu vlade Velike Britanije.

Politička situacija na Kosovu je opisana kao generalno stabilna, ali u istoj rečenici britanski Foreign Office pominje da "postoji rizik od protesta u sjevernim opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić i u oblastima Mitrovice sjeverno od reka Ibar" i da "imaju potencijal da postanu nasilni“.

Takođe im se savjetuje da izbjegavaju putovanje sa Kosova u Srbiju i obrnuto preko prijelaza Jarinje u Leposaviću ili prijelaz 31 - Zubin Potok.

Navodi se da se oni nalaze u dijelovima Kosova gdje FCDO savjetuje da se ne putuje bez neophodnosti za tako nešto.

Velika Britanija takođe upozorava na pitanje terorizma, poručujući svojim građanima da će "teroristi vjerovatno pokušati da izvrše napade na Kosovu".

"Teroristički napadi mogu biti neselektivni, uključujući mjesta koja posjećuju strani državljani i na velikim javnim skupovima i kulturnim događajima. Teroristi mogu da gađaju vjerske objekte, uključujući crkve", navodi se.

Konačno, Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije savjetuje Britance da zaštite svoje stvari jer prevaranti "posluju na aerodromima i u javnom prevozu" i da "ciljaju ljude za koje misle da mogu da nose velike količine novca". Poziva svoje građane da preduzmu mjere predostrožnosti kako bi se zaštitili od uličnog kriminala tako što će putovati "samo u unapred rezervisanim taksijima", "ne noseći skupocjen nakit ili satove" i da izbjegavaju izolovana područja noću.

"Kriminalci mogu ciljati 4VD i luksuzna vozila – mogu opljačkati putnike ili pokušati da im oduzmu vozilo. Dobijte savjet od kompanije za smještaj ili iznajmljivanje automobila za bezbjednije puteve", poručuju.

FCDO upozorava da može biti i "izolovanih incidenata oružanog nasilja i eksplozija vozila u većim gradovima", ali da su oni "obično povezani sa organizovanim kriminalom i ne ciljaju na posjetioce".

Britanci se upozoravaju da ne slikaju vojne ili policijske instalacije, osoblje i vozila i pripadnike LGBT+ zajednice uz napomenu da je "Kosovo i dalje konzervativno društvo i da je LGBT+ scena više tolerisana nego prihvaćena“.

Ako neko odluči da putuje protiv savjeta FCDO, njegovo putno osiguranje će postati nevažeće i može doći do nedostatka konzularne podrške u slučaju vanredne situacije u inostranstvu, dodaje se.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express