Nekadašnji diplomata

Nekadašnji diplomata Avni Arifi ukazao je da je "Izrael priznao nezavisnost Kosova prije četiri godine" i istakao da od tada nije bilo novih priznanja, piše Gazeta express.

Arifi je za RTK naveo da se u tom pravcu - dobijanju novih priznanja nije radilo.

"Nije bilo načina da dođu priznanja, kada nije rađeno za druga priznanja. Kosovo nije radilo na priznavanju četiri godine i taj proces je ostao tamo gdje je bio", rekao je Arifi.

Dodao je da je to pitanje potpuno zaboravljeno te da je u trenutnoj sistuaciji neprihvatljiva degradacija odnosa sa saveznicima.

"Dakle, glavni problem na Kosovu je degradacija odnosa sa saveznicima. Moramo biti iskreni prema sebi i ne obmanjivati javnost. Od 117 priznanja, 90 dolazi od Sjedinjenih Američkih Država, partnerstva sa njima i zajedničkih inicijativa", rekao je Arifi.

Kaže i da je, prema navodima američke ambasade, entuzijazam američkih diplomata svuda u svijetu da pomognu Kosovu, izgubljen.

Prema Arifiju, Ministarstvo spoljnih poslova Kosova, umjesto da se bavi pitanjima priznavanja, bavilo se unutrašnjom reorganizacijom administracije.

"Iako Ministarstvo to naziva reformom, došlo je do totalne zamjene gdje se ministarstvo bavi internim poslovima, kadrovskim radom i odlaskom ljudi, bilo iz diplomatskih predstavništava ili sa pozicija u ministarstvu, izmještanjem direktora itd. To je stvorilo lošu klimu u ovom ministarstvu", rekao je.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express