To se zove obećanje

Bivši ambasador Amir Ahmeti kaže da se Vašingtonski sporazum ne može pravno smatrati sporazumom, te da nema sadržaj međunarodnog sporazuma, prenosi Teve 1.

"Obećanja dvojice lidera dvije zemlje imaju istu vrijednost, inače u pravno-političkom aspektu, u stručnom aspektu nacionalnog prava, ovaj dokument je potpisan u dvije različite kopije, odnosno različiti dokumenti potpisani su od strane dvojice lidera dvije države. Pravno to ne možemo nazvati sporazumom, iako ga nazivamo sporazumom, ali nije. To se zove obećanje, ali ni na koji način nema suštinu međunarodnog sporazuma. Ovdje nemamo dvije strane, samo jednu stranu. Kao takvo ja ovo ne smatram sporazumom“, rekao je Ahmeti.

Sporazum za normalizaciju ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije potpisan je 4. septembra 2020. godine u Bijeloj kući, u prisustvu tadašnjeg predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Dvije verzije dokumenata za kosovsku i srpsku stranu potpisali su tadašnji premijer Kosova Avdullah Hoti i sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Američki zvaničnici pohvalili su Vašingtonski sporazum kao novi početak za Zapadni Balkan.

Izvor: Kosovo online/Teve 1