Poslanica VV-a

Poslanica pokreta Samoopredjeljenje Fitore Pacolli izjavila je da je tačno da međunarodna zajednica kritikuje Kosovo zbog nedostatka koordinacije, ali da je svijesna da su akcije na sjeveru u skladu sa ustavom i zakonima Kosova, prenosi Teve1.

„Tačno je da je međunarodna zajednica kritikovala Kosovo zbog nedostatka koordinacije, ali nikada nije rekla da kršimo zakon ili prava građana. Svijesni su da se ponašamo po zakonima Kosova u skladu sa Ustavom. Zatvaranje nelegalnih kancelarija i otvaranje kancelarija ministarstava Kosova na sjeveru nudi najbolje uslove za građane jer su prošle godine morali da idu za Prištinu da bi dobili usluge“, rekla je Pacolli.

Ona je dodala da policijske akcije na sjeveru i zatvaranje privremenih organa u četiri opštine služe građanima tog dijela Kosova.

„Mi jednostavno radimo svoj posao i sarađujemo sa građanima kako bismo im ponudili sigurnost i što bolje uslove. Trudili smo se da budemo bliski građanima sjevernog dijela Mitrovice i to kroz zatvaranje nelegalnih kancelarija koje ne pružaju usluge građanima i otvaranjem kancelarija koje pružaju usluge i koje su priznate od strane države Kosovo“, kazala je Pacolli.

Ona je objasnila da će u Sjevernoj Mitrovici biti kancelarija za licenciranje, kao i ministarstva za povratak.

„One će biti blizu građanima sa te strane kako bi im pomoglo u svih zahtjevima koje imaju“, navela je Pacolli.

Upitana kako će se riješiti pitanje upotrebe dinara ona je objasnila da se razgovaralo o načinima na koji Srbima može da pošalje novac na Kosovo.

Prema njenim riječima dijalog u Briselu za cilj ima da se dođe do međusobnog priznanja čime će se, naglašava, doći do konačnog dogovora.

„U međuvremenu, pitanje dinara je razmatrano samo za načine na koje Srbija može da pošalje novac na Kosovo. Država Srbija je morala da nađe legalan način da donese ovaj novac jer je do tog trenutka država Srbija novac donosila na nelegalan način. Tražili smo od države Srbije da uspostavi zakonitost da legalno donese novac državi Kosovo“, rekla je Pacolli.

Ona je zaključila da Srbija ne bi trebalo da se osjeća kao žrtva zato što Kosovo donosi odluke na svojoj teritoriji.

„Država Srbija nema razloga da se osjeća kao žrtva kada Kosovo donosi odluke na svojoj teritoriji. Nalazimo se u situaciji da je Kosovo je već 20 godina u, to dopuštalo jer je imalo inicijativu i volju da se krene dalje. Ali takav pristup je oštetio Kosovo. Slata je poruka da se Kosovo povlači kada se to od njega zatražio, a da Srbija to ne čini. Dakle, moramo da sarađujemo sa Srbijom, moramo da učestvujemo u investicijama, moramo da držimo Srbiju blizu, ali tako da Srbija prihvati zahtjeve koji postoje prema njoj“, zaključila je Pacolli.

Izvor: Kosovo Online/teve1