Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku izjavila je da se danas u očima glavnih saveznika Kosovo pretvorilo u destruktivnu i problematičnu stranu ukazujući i da je predsjednik Francuske Emmanuel Macron kosovsko rukovodstvo okarakterisao kao ono koje ne drži riječ, prenosi Klan Kosova.

"Kurti se drži za riječ, za svoja obećanja, a ne za obećanja koja su dali drugi prije njega. Stvara ciklične krize, sa registarskim tablicama, sa ličnim kartama, sa kancelarijama gradonačelnika, mostom i poslovnicama pošte. Stvorio je utisak da Kosovo odustaje od Ahtisaarijevog plana", kazala je Çitaku.

Navela je da u godini u kojoj živimo, suverenitet ne ostvaruje policijom.

Ističe da Kosovo mora da se pokaže kao ozbiljna država i da se ne nameće prema savezničkim državama.

"Kosovo je najprije 1999. godine efikasno riješilo najveće probleme sa Srbijom, a od 2008. Srbija je samo formalno pregovaračka strana. Mi u stvari pregovaramo sa SAD i EU. Moramo biti ozbiljni, Kosovo se danas ne može nametati ni Vašingtonu, ni Parizu, ni Rimu ni Briselu kao problem, mi u evropskim prestonicama i onima u Americi možemo da se nametnemo samo tako što ćemo biti kredibilni partneri i ponuditi rješenja", rekla je Çitaku.

Poručila je premijeru Albinu Kurtiju kako da reaguje u situaciji u kojoj se Kosovo sada nalazi kada je riječ o brojnim reakcijama i nesuglasicama oko otvaranja mosta na Ibru.

"Moj savjet za premijera je da razgovara, koordinira važne korake, posebno sa SAD. SAD nisu ni u kakvom obliku protiv legaliteta i protiv proširenja suvereniteta. Međutim, zajedno sa Vladom, saveznici moraju formirati politički kontekst", rekla je ona.

Çitaku kaže da je Kurti, prihvatanjem Ohridskog sporazuma, transformisao Zajednicu opština sa srpskom većinom u "teritorijalnu političku autonomiju".

"Ako pročitate Ohridski sporazum koji je Kurti prihvatio, više se ne radi o ZSO, već govorimo o teritorijalnoj i političkoj autonomiji. Dakle, ne radi se o udruživanju. Kurti je kontinuirano svodio ideju suvereniteta na simbolizam", rekla je Çitaku.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova