Normalizacija

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi kaže da Kosovo treba da se upusti u dijalog o normalizaciji sa Srbijom kako bi moglo da u budućnosti postane dio Partnerstva za mir i Natoa.

Selimi je na društvenoj mreži “X” naveo da bi sankcije Kosovu mogle biti uskoro ukinute, kao rezultat dolaska nove šefice evropske diplomatije Kaje Kalas.

“Sankcije su nepravedno uvedene protiv Vlade Kosova, kada se razmatraju luda djela koja je Srbija počinila bez ikakvih posljedica. Dakle, ovo bi mogao biti novi pristup. Pomozite Kosovu da se izvuče iz svog odbrambenog, viktimizirajućeg ugla, pozitivno se angažujte. Ako je sve ovo tačno, to je dobrodošao razvoj iako sam do sada krajnje pesimista da je ova Vlada Kosova uopšte zainteresovana za vrstu dijaloga koji je uspostavila Generalna skupština Ujedinjenih nacija prije tačno 14 godina”, naveo je Selimi.

Dodao je da je problem što ne postoji ništa drugo, niti svijet ima vremena "da ponovo izmisli točak" svaki put kada smo nesrećni.

“Zvuči kao pokvarena ploča, Kosovo treba da se fokusira na članstvo u Natou i isporuči sve što je potrebno saveznicima za postizanje ovog cilja. Zašto je ovo važno? Jer dijalog sa Srbijom je normalizacija. Ali Srbija nije normalna niti se čini da će to biti u nekoj doglednoj budućnosti. Dakle, moramo učvrstiti Nato zaštitu nezavisno od negativnih političkih promjena u našim savezničkim zemljama koje mogu doneti fundamentalne rizike za nas”, dodaje.

Poziva Kosovo da se upusti u dijalog o normalizaciji sa Srbijom kako bi moglo da postane članica Nato.

“U tom okviru ASMM postaje oruđe za daleko viši cilj od fundamentalnog značaja za buduću bezbjednost cijelog Kosova. Nemam nade, nakon što sam video našu diplomatiju u posljednje četiri godine, da ova vlada ima kapacitet, fokus ili čak osnovno razumevanje i interes kako Kosovo treba da postane poštovani član atlantske porodice. To jednostavno nije prioritet. I ne znam zašto”, zaključio je Selimi.

Izvor: Kosovo Online