Infrastruktura, energetika...

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu izjavio je da je Kosovo mnogo izgubilo nesprovođenjem Vašingtonskog sporazuma, prije svega u oblasti infranstrukture, energetike i privatnog sektora, prenosi Ekonomija onlajn.

„Vjerujem da je jedan od najvažnijih događaja koji je usledio nakon proglašenja nezavisnosti bio Vašingtonski sporazum, koji ima višedimenzionalni značaj: od strateškog, ekonomskog i regionalnog do diplomatskog“, kazao je Gërxhaliu.

On je dodao da je značaj tog sporazuma ne samo u činjenici da je potpisan u Ovalnoj sobi tadašnjeg predsjednika SAD Donalda Trumpa, "već što je u njemu bio i sporazum sa predsjednikom Izraela da ta zemlja prizna, i diplomatski i politički Kosovo".

„Zahvaljujući tom sporazumu danas imamo ambasadore i ambasade i u Izraelu i u Republici Kosovo“, rekao je Gërxhaliu.

Prema njegovim riječima, nesprovođenje Vašingtonskog sporazuma imalo je strateški značaj po ceo Zapadni Balkan.

„Najveći neuspjeh koji je usledio nesprovođenjem Vašingtonskog sporazuma imao je strateški značaj za ceo Zapadni Balkan, a ne samo za Kosovo. Sporazum je prioritet davao infrastrukturi, energetici, telekomunikacijama, privatnom sektoru, posebno malim i srednjim preduzećima i mnogim drugim oblastima koje su od nespornog značaja za ekonomski razvoj Kosova i Zapadnog Balkana“, naveo je Gërxhaliu.

Naglasio je da su američke finansijske institucije bile garant za realizaciju svih ovih projekata što govori o „jačini sporazuma“ koji je, kako je naglasio donosio i političku stabilnost.

„Kosovu je potrebna politička stabilnost i ovaj sporazum je to omogućio, a četiri godine su izgubljene i što više vremena prolazi, Kosovo je u sve nepovoljnijem položaju zahvaljujući Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana", naveo je Gërxhaliu.

Smatra da je Kosovo na taj način izgubilo mogućnost vanrednog ekonomskog osnaživanja i kredibiliteta kod svog glavnog saveznika.

"Smatram da je Kosovo najveći gubitnik od nerealizacije ili nesprovođenja ovog sporazuma. Danas smo u kritičnoj tački kada su odnosi sa evropskim zemljama zaista u ne baš zavidnoj situaciji, dijalog i partnerstvo sa SAD je takođe u nezadovoljavajućoj fazi i sama činjenica da je Kosovo danas zarobljeno političkom agendom koji izaziva debatu i javni diskurs mnogo više od suštine za rješavanje problema, vjerujem da je to šteta koja će preneti Kosovo u budućnosti“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online