Rizik po javnu bezbjednost

Veliki broj ilegalnog oružja u rukama građana okvalifikovan je kao veliki rizik po javnu bezbjednost. U prvih sedam mjeseci ove godine zaplijenjeno je više od 600 komada nelegalnog oružja, dok se vjeruje da je u rukama građana više od 230.000 komada oružja. Ministarstvo unutrašnjih poslova izdvojilo je pojedine izazove u borbi protiv posedovanja oružja bez dozvole.

Prištinski kvart "Aktaš" u poslednja tri dana dva puta je pretvaran u mjesto zločina. U prvom slučaju, u nedjelju uveče, jedna osoba je poginula, a pet je povrijeđeno u obračunu dvije kriminalne grupe, tokom kojeg je ispaljeno 100 metaka.

U drugom slučaju, u utorak, osobi je prislonjen pištolj na glavu nakon spora oko parking mjesta.

Za kriminologa Armenda Halimia, sa Instituta za bezbjednosne studije, veliki broj nelegalnog oružja u rukama građana predstavlja veliki rizik po javnu bezbjednost.

"Obično se za fenomen ubistva, ali ne samo za ubistva, već i za prijetnje ili realizaciju raznih kriminalnih pojava, kada se radi o krađi i razbojništvu, najčešće koristi vatreno oružje, što takođe rezultira velikim brojem ovih pojava, posebno ubistva gde Kosovo pokazuje porast ove pojave“, ocijenio je on.

Prema podacima policije, u proseku se godišnje oduzme oko 1.500 komada nelegalnog oružja, dok se vjeruje da je u rukama građana još preko 230.000 komada oružja.

Samo tokom prvih sedam mjeseci ove godine oduzeta su 632 komada nelegalnog oružja.

Međutim, advokat Skender Musa je uvjeren da se samo u jednom naselju ili jednom selu može pronaći mnogo više oružja od toga.

"Broj je izuzetno mali u odnosu na oružje koje se može pronaći u domovima građana Republike Kosovo. Mislim da bi se u svakom mjestu svakog naselja, bilo sela ili grada, moglo naći 800 komada oružja. Stekao sam utisak da bi se pronašlo oružje ukoliko bi se svaki drugi građanin provjerio. Na Kosovu možete lakše pronaći oružje nego neke druge prehrambene proizvode“, naglasio je on.

A u Ministarstvu unutrašnjih poslova, u odgovoru za Kohu, izdvojili su pojedine izazove u borbi protiv ilegalnog posedovanja oružja.

"Nedostatak poštenog i rigoroznog sprovođenja relevantnog zakonodavstva po pitanju oružja uopšte. Dugi vremenki period za vođenje predmeta, posebno od strane tužilaštva i suda. Izricanje niskih kazni počiniocima zločina sa oružjem i nesudsko kažnjavanje“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kazna za posedovanje oružja bez dozvole, prema Krivičnom zakoniku Kosova, je novčana kazna do 7.500 eura ili čak kazna zatvora do pet godina. A, za posedovanje više od četiri komada oružja, kazna može biti i do deset godina zatvora.