Izostaje podrška

Bivši ministar spoljnih poslova i zamjenik predsjednika Skupštine Kosova Enver Hoxhaj izjavio je da politika razbijanja prisustva srpske države na sjeveru ide paralelno sa politikom razgradnje Kosova na međunarodnom planu.

"Debate o mostu i o mnogim temama na sjeveru, u stvari, pokazuju pokušaj premijera Kurtija, navodno, da demontira paralelne strukture na sjeveru zemlje, strukture Srbije koje su prisutne i čiji dio smo mi demontirali dok smo bili u vladi. Ali, ova politika demontaže prisustva srpske države na sjeveru ide paralelno sa politikom razgradnje Kosova na međunarodnom planu“, rekao je Hoxhaj.

On je dodao da između Južne i Sjeverne Mitrovice postoje još dva mosta koja su funkcionalnija u prometu ljudi i robe.

"Kao PDK, imamo stav koji smo imali 2016. godine“, kazao je Hoxhaj.

On je dodao je Kosovo djelovanjem vlade izgubilo međunarodnu podršku.

"Ako smo u prošlosti, kao prepreku za integraciju zemlje u međunarodni sistem, imali političke protivnike zemlje, danas imamo premijera Kurtija i njegovu vladu kao prepreku“, izjavio je Hoxhaj.

Pitanje otvaranja glavnog mosta na Ibru je uporedio sa djelom nekog filmskog serijala.

"Kao i znakove, reciprocitet i sva ta simbolična djela lažnog trijumfalizma u vrijeme prevara, građani Kosova su ih gledali četiri godine“, rekao je on i upitao koliki je obim proširenja građanske moći.

"Pored proširenja uloge i kontrole policije na sjeveru zemlje, koliki je obim proširenja građanske moći“, naveo je Hoxhaj.

On je naglasio da se zalaže za sve dogovore koji su postignuti, ali uz poštovanje ustava.

Takođe, smatra da otvaranje glavnog mosta na Ibru treba posmatrati kao pobjedu svih.

"To treba da bude pobjeda građana koji žive u toj zemlji, ali i kao pobjeda naših međunarodnih partnera“, precizirao je Hoxhaj.

On je dodao da će EU preispitati proces dijaloga Beograda i Prištine, ali i da se suverenitet malih država ne može ostvariti bez partnerstva sa velikim zemljama.

"Možemo da koordiniramo, ako poštujemo ugovor koji se gradi od 2008. godine, a to je Ahtisarijev paket", izjavio je Hodžaj, istakavši da "treba poštovati dogovore postignute u dijalogu“.

On je kazao da je Kosovo sa početkom rata u Ukrajini imalo šansu da postigne sporazum o Partnerstvu za mir, a da je nezavisnost nepotpuna bez članstva u EU.

Ocijenio je da je posketa šefa CIA Kosovu pokazala da su za SAD Kosovo, Srbija i BiH problematične za regionalnu bezbkednost.

Govoreći o predstojećim izborima on je naglasio da je PDK za saradnju sa svim političkim strankama, ali da ova partija ima drugačiju "političku školu“ od Samoopredjeljenja i da ne bi trebalo da uđe u vladu ukoliko ne dobije mjesto premijera.

Naveo je da je Bedri Hamza kandidat za premijera PDK osoba sa političkim i profesionalnim iskustvom.