Blokade prijelaza

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore pozvalo je sve građane Kosova, uključujući i ljude iz dijaspore koji su planirali ili planiraju tranzit preko teritorije Srbije, da izbjegavaju sve ulaske i izlaske na prelazima između Kosova i Srbije.

Apel Ministarstva stiže nakon upozorenja o blokadama prijelaza.

"Ministarstvo spoljnih poslova poziva sve građane i pripadnike dijaspore da pažljivo prate nova dešavanja i upozorenja u vezi sa situacijom i da se informišu samo od zvaničnih izvora institucija Republike Kosovo, kako bi se izbjegle dezinformacije i lažne vijesti. Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore nastaviće da vas obaveštava o svim novim dešavanjima", navodi se u saopštenju.

Povodom ovog upozorenja oglasio se i Kfor odakle su poručili da je "važno izbjegavati radnje koje mogu stvoriti nepotrebne tenzije".

Reporteri je preneo u nedjelju kako grupa na društvenoj mreži Telegram, sa više od 6.400 pripadnika srpske nacionalnosti, upozorava i organizuje blokadu svih prijelaza sa Kosovom. Postoji poziv građanima Srbije da se organizuju i od 6. septembra počnu blokadu svih prijelaza.

U ovoj grupi piše da će za sve zainteresovane da učestvuju u blokadi prelaza sa Kosovom biti organizovan prevoz iz Beograda, Novog Sada, Smedereva, Kragujevca, Niša, Kruševca, Vranja i Raške.