Dugoročne posljedice...

Bivša ministarka prosvete i poslanica Demokratskog saveza Kosova (LDK) Hikmete Bajrami kritikovala je vladu premijera Albina Kurtija, ocjenivši da već četiri godine vlada neuspjeh u obrazovnom sektoru, piše Albanian post.

Prema njenim riječima, način na koji se učenici snabdjevaju knjigama je još jedan primjer neuspjeha, koji će mati dugoročne posljedice.

Ona je navela potpuni nedostatak reformi u obrazovanju, kao i nedostatak ulaganja u infrastrukturu, inventar, konkretne alate i digitalizaciju.

"To znači milione izgubljenih nastavnih časova i vlada mora da preuzme odgovornost za to. Izražavam zabrinutost zbog pogrešne politike aktuelne vlasti da roditelje subvencioniše za kupovinu školskih udžbenika, umjesto da ove neophodne materijale nabavlja i distribuira direktno Ministarstvo prosvete, kao što se radi više od decenije. Prenošenje odgovornosti na roditelje stvorilo je velike izazove za mnoge porodice i zapravo je postalo teško breme za njih“, kaže Bajrami.

Ta odluka je, dodaje, samo stvorila konfuziju i nepotreban stres.

"Na ovim prostorima porodice su prinuđene da putuju desetinama kilometara, često i po nekoliko puta, u susjedne opštine samo da bi kupile školske knjige. Ovo nije samo skupo, već i dugotrajno, posebno za porodice koje žive u udaljenim selima", dodala je ona.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post