Bivši diplomata

Zajednica srpskih opština je stavljena u Ahtisaarijev paket da ubedi Rusiju da prihvati nezavisnost Kosova, kaže bivši diplomata Syle Ukshini. Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, Ukshini je rekao da je očigledno da nešto ne funkcioniše jer, kako navodi, pruhe 13 godina dijalog je počeo na mostu, da bi se sada ponovo vratio na most, prenosi Koha.

Ukshini pojašnjava da je Rusija stavila veto na predloženu rezoluciju evropskih članica Savjeta bezbjednosti, Njemačke i Sjedinjenih Država, koja je trebalo da zamjeni rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti kako bi se otvorio put za stupanje na snagu Ahtisaarijevog plana i završetak u roku od 120 dana od misije UN na Kosovu.

"Zajednica srpskih opština je bila u Ahtisaarijevom paketu. Zajednica je osmišljena i svi aranžmani za Srbe su osmišljeni kao usluge za srpsku stranu da Rusija, kao pregovarač, ne bi stavila veto u Savjetu bezbjednosti. Prolaskom Ahtisaarijevog paketa u Savjetu bezbjednosti postali smo dio međunarodnog sistema. Rusija je igrala dobro. Nije nam dozvolila da proglasimo nezavisnost i budemo dio sistema", rekao je Ukshini.

Kako je dodao, Srbija je skoristila sve bonuse koje je dobila iz ovog paketa.

"Srbija je koristila takozvani švedski sto, dobila je sve bonuse koji su bili za srpsku stranu u Ahtisaarijevom paketu“, naveo je Ukshini.

Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, Ukshini kaže da forma i dinamika dijaloga pokazuju neuspjeh i da se nešto mora promjeniti.

"Dijalog poslije 13 godina je počeo na mostu i vratio se na most. Ovaj dijalog sa ovom dinamikom, formom, pristupom, moramo priznati da je propao i da se nešto mora preduzeti. To je kao fudbal, kada ne ide, kada nema golova, nešto mora da se mijenja – ili tim ili fudbaleri", rekao je Ukshini.

Kako je rekao Ukshini, ako most na Ibru ne bude otvoren do proljeća, onda međunarodna zajednica mora dati neke odgovore Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore