Imam dozu straha

Bivši ministar unutrašnjih poslova Ilmi Zeka upozorio je da bi akcije na sjeveru Kosova mogle da navedu međunarodnu zajednicu ka rješenjima koja ugrožavaju nezavisnost Kosova, prenosi Dukađini.

Zeka kaže da rješenja koja se traže za napetu situaciju na sjeveru mogu biti i suprotna zakonima Kosova.

"Problem u tom dijelu je malo posebniji. Imam dozu straha kao da idemo putem koji će u bliskoj budućnosti biti nedovršeno rješenje, rješenje da možda međunarodni mehanizmi, počev od Kfora i drugih, preduzmu akcije koje su u suprotnosti sa zakonima Kosova, ali takođe će biti u suprotnosti sa nezavisnošću Kosova", kazao je Zeka.

Navodi da je to njegov lični strah te da je poslije svih okolnosti u posljednje četiri godine video da je to realan strah koji može da dođe do tog nivoa.

Naglasio je da su retorika međunarodnih lidera, poput francuskog predsjednika i brze reakcije ambasada, posebno američke, signal koji bi trebalo ozbiljno da shvati Vlada Kosova.

Prema Zekinim riječima, to pokazuje da Kosovo gubi međunarodne prijatelje i saveznike.

"Pogledajte samo nedavne događaje ili diplomatiju, vidite kakav je rječnik imao francuski predsjednik, to su poruke, ako želimo da ih razumemo. Čak i njihove brze reakcije iz ambasada SAD i drugih zemalja. Krivi smo mi, naši predsjednici opština, zašto su uspjeli da dovedu američku, francusku i druge vlade na ovaj nivo da reaguju. Počeli smo da gubimo prijatelje, ne znam dokle će to ići. U posljednje tri godine nemamo ni saveznika, ni prijatelja", rekao je Zeka.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini