Politički analitičar

Politički analitičar Artan Muhaxhiri upozorio je Vladu Kosova da "nekoordinisane i neplanirane" akcije na sjeveru mogu da vrate sve na nultu tačku u vezi sa integracijom Srba, prenosi Koha.

Muhaxhiri je, upitan o posljednjoj akciji Vlade na sjeveru, rekao da taj dio Kosova ima "izuzetan potencijal za eskalaciju".

"Sjever ima nevjerovatan potencijal za kontinuiranu eskalaciju i iz tog razloga od 1999. godine saveznici insistiraju da imaju elegantniji, diplomatskiji i sporiji pristup jer je vrlo lako uništiti napredak, a veoma teško postići oporavak. Tenzije na Balkanu imaju izuzetnu lakoću eskalacije. Čak i preko noći može biti oštećeno ono što se godinama postizalo", rekao je Muhaxhiri.

Prema njegovim riječima, integracija Srba ne može da se uradi na način na koji to pokušava Vlada na čelu sa Albinom Kurtijem.

"Stvari na sjeveru, integracija Srba, ne mogu da se rade brzo, nekoordinirano i neplanski. Jedini sporazum u slučaju sjevera trebalo bi da bude dugoročan - između Kosova, međunarodne zajednice i Srbije. Jer htjeli to ili ne, Srbija ima moć na sjeveru. Vladina ideja da se na sjeveru vrati normala je u principu tačna, ispravna, ali u pogledu sprovođenja moramo biti veoma oprezni jer smo navikli na blokade puteva. A onda se sva ta energija može vratiti na nulu – kao što se sada može dogoditi", upozorio je Muhaxhiri.

On je rekao da Kurti ne može postići dugoročni napredak svojim nedavnim akcijama na sjeveru.

"Kurti je doneo ove odluke bez koordinacije sa međunarodnim predstavnicima. U trenutku kada se neka odluka usaglasi sa međunarodnim predstavnicima, čak i Srbi mogu da shvate da je bilo saradnje i sa Beogradom - kao što se desilo sa tablicama. Jedino rješenje na sjeveru mora biti dugoročno. Možete postići napredak, kao što je uzimanje četiri opštine, ali to nije dugoročno jer će doći trenutak kada će biti održani izbori i kada će se znati rezultat ako bude učestvovala srpska manjina“, dodao je on.

Pitanje koje će, prema Muhaxhirijevim riječima, odrediti uspjeh ideje premijera Kurtija za sjever biće izbori 9. februara.

"Važno pitanje koje će odrediti uspjeh ove ideje premijera Kurtija jeste rezultat Srpske liste na izborima 9. februara. Ako Srpska lista dobije više od 90 odsto, vraćamo se na nulu. Ne razumijem ovakav pristup Vlade. Integracija Srba na sjeveru mora biti organska", izjavio je Muhaxhiri.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore