Politički analitičar

Politički analitičar Arbnor Sadiku kaže da do sredine naredne godine ne očekuje nikakav konkretan napredak u pogledu implementacije Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa, koji uključuje i uspostavljanje Zajednice srpskih opština, piše RTV 21.

“Mi smo u izbornoj godini i ova vlada, kao što ne bi nijedna druga, neće se složiti da se pitanje sa najmanjom podrškom, poput ZSO, riješi prije izbora. Ali, dozvoljeno je da je sljedeća vlada ili ko god bude dio sljedeće koalicije, uspostavi, pošto je to već prihvatio premijer Kurti. Mislim da ne može biti ničeg konkretnog u vezi sa tim, s obzirom na izbore 9. februara, a zatim i konsolidaciju vlasti za koju je potrebno vrijeme, do marta 2025. Tako da se do sredine sljedeće godine ne očekuje ništa konkretno u pogledu sprovođenja dogovora", rekao je Sadiku.

Profesor političkih nauka Dritero Arifi kaže da izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak neće imati prostor koji je imao ranije, iako postoji pritisak oko implementacije.

“Međunarodna zajednica ima samo jedan zahtjev, a to je sprovođenje sporazuma, jer njegova primjena smiruje Kosovo i region, a istovremeno integriše Kosovo u zapadnu porodicu. Ne vjerujem da će Lajčak imati moć ili prostor koji je imao ranije. Šefica diplomatije EU Kaja Kalas sada ima dublji pristup u vezi sa dijalogom Kosova i Srbije. Očekujem da će ovaj veliki pritisak koji se vrši na njega dati pozitivan zamah, tako da ćemo u septembru i oktobru pred izbore u SAD imati stabilizovan opis normalizacije odnosa. Trebalo bi da postoji referentna tačka da su zemlje krenule u normalizaciju", rekao je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/RTV21