Ići naprijed, a ne nazad

Nekadašnji portparol Natoa Jamie Sheaporučio je da Kosovo treba da se vrati dijalogu, jer je, iako može da bude razočaravajući, taj proces najbolji put ka dugoročnim rješenjima. Shea je ukazao i da akcije Kosova bez koordinacije sa Kforom ili Eulexom, uopšte nisu korisne, prenosi Klan Kosova.

Shea kaže da bi u ovom vremenu napetosti, faza zatišja mnogo doprinela pregovorima.

"Period zatišja na sjeveru Kosova može pomoći u stvaranju boljeg konteksta za dijalog Kosova i Srbije, koji bi trebalo da se nastavi na jesen stupanjem na dužnost novog rukovodstva EU", kazao je Shea.

To se odnosi na moguće tenzije, u slučaju zatvaranja objekata srpskih institucija u opštinama na sjeveru.

"Kfor je već morao da bude raspoređen tokom avgusta na mostu u Mitrovici kako bi održao bezbjednost. Stoga su bliske konsultacije između kosovskih vlasti i međunarodnih organizacija na terenu važnije nego ikada u ovom napetom vremenu u regionu", kazao je Shea.

Dodaje da će biti mnogo lakše da se "paralelne strukture" mirno raspuste u okviru dijaloga Kosova i Srbije i procesa koji srpskoj zajednici obezbjeđuje njeno buduće mjesto na Kosovu.

Shea je, za Klan Kosova, rekao i da je poslije niza incidenata na sjeveru tokom posljednje dvije godine, glavni prioritet u ovom trenutku stvaranje poverenja između kosovske i srpske zajednice kroz dijalog i efikasnu strategiju komunikacije.

"Akcije koje iznenađuju međunarodne partnere i koje nisu koordinisane sa Kforom ili Eulexom, koji na kraju moraju da se nose sa posljedicama i obezbjeđuju, uopšte nisu korisne“, podvukao je Shea.

Apelovao je da se sačuvaju odnosi Kosova sa saveznicima.

"Ono što je Kosovo dovelo do ovog trenutka je bliska saradnja sa partnerima u Evropi i Sjevernoj Americi i to dragocjeno partnerstvo mora biti očuvano. Tačno je da su se od 2013. godine Kosovo i Srbija načelno dogovorili da srpske paralelne strukture na sjeveru Kosova treba da budu raspuštene. Ali, sve je pitanje konteksta i vremena. Moramo ići naprijed, a ne nazad", rekao je Shea.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova