Nekadašnji diplomata

Nekadašnji diplomata Avni Arifi kaže da je interes Kosova da se odnosi sa SAD održavaju na najvišem mogućem nivou ukazujući da izjave o instrumentalizaciji Policije Kosova ozbiljno narašuvaju nivo te saradnje, prenosi Gazeta Blic.

Arifi je na taj način komentarisao i reakciju američkog pomoćnika državnog sekretara za Evropu Jima O'Briena koji je pozvao premijera Kosova Albina Kurtija da se konsultuje o akcijama koje preduzima i da ne utiče negativno na kosovsko-američko partnerstvo.

"U nacionalnom interesu Kosova je da održi odnose sa SAD na najvišem mogućem nivou. Ispitivanje saradnje sa MUP-om i optužbe za instrumentalizaciju policije ozbiljno podrivaju nivo saradnje u bezbjednosnim temama i izgradnji policijskih kapaciteta, gde SAD od početka imaju suštinsku ulogu. Policija Kosova je vjerovatno najprofesionalnija policija u regionu jer od njenog nastanka imamo američku podršku u svim oblicima", rekao je Arifi za Gazeta Blic.

Arifi ističe da Kurti treba da promjeni svoj pristup prema SAD i da obnovi odnose sa Amerikom.

"Kurti mora da promjeni svoj pristup SAD i da obnovi odnose sa njima kako bi sprečio bilo kakvu štetu na Kosovu", rekao je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic