ZSO mrtav projekat

Predsjednik Parlamenta Kosova Glauk Konjufca, govoreći o otvaranju mosta na Ibra za saobraćaj, kaže da prisustvo vojnika na mostu predstavlja svojevrsnu granicu ukazujući da je most na Ibru udaljen "50 kilometara od granice sa Srbijom". Govoreći o Zajednici srpskih opština, Konjufca kaže da je to prilično mrtav projekat te da je ZSO za Srbiju značilo državu na Kosovu, a da je za Kosovo trebalo da bude nevladin mehanizam.

"Most na Ibru nije u potpunosti zatvoren. Tamo su stacionirani vojnici, automobili ne mogu da se kreću, ali pojedinci pešaka mogu da se kreću tamo. Za nas je veoma važno, dodao bih da, što se ovog mosta tiče, čini mi se da je konceptualno stabilniji argument neophodnost da on bude potpuno funkcionalan kao most bez ikakvog vojnog prisustva na njemu od argumenta koji se iznosi iz perspektive kretanja vozila. Zato što mislim da tamo gdje je vojno prisustvo na mostu, nema drugog načina da se gleda osim kao neka granica", kazao je Konjufca za Klan Kosova.

Kako navodi, koliko je njemu poznato na Kosovu nema "unutrašnjih granica" i ne bi bilo dobro da postoje.

"Nažalost, to se dešavalo u prošlosti, ove granice su nasilno održavale paralelne strukture Srbije koje se razbijaju na sjevernom dijelu Kosova, a vladavina prava se dešava u tom dijelu teritorije prvi put nakon 20-ak godina, što raduje sve građane", rekao je Konjufca.

Dodajući da je taj most udaljen "50 km od granice sa Srbijom", Konjufca pita zašto se ne bi otvorio.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Konjufca je naveo da su na Kosovu neki iz međunarodne zajednice ostali u obećanju koje su dali Srbiji prije 11 godina.

Konjufca kaže da je "Zajednica" prilično mrtav projekat i dodaje da je za Srbiju to država na Kosovu, a da je za Kosovo trebalo da bude nevladin mehanizam.

"Zajednica je prilično mrtav projekat. To je način na koji ga je Kosovo shvatilo i onako kako ga je Srbija shvatila: za Srbiju je to država na Kosovu, za Kosovo je to nekada bio nevladin mehanizam", rekao je.

Komentarišući izjave američkog ambasadora na Kosovu Jeffa Hoveniera o "instrumentalizaciji policije", Konjufca kaže da je policija državna institucija i da služi za garantovanje vladavine prava.

"Tamo su Srbi paralelnih struktura koji osporavaju Kosovo i vladavinu prava, ali u gradovima ima i Albanaca, koji su albanske nacionalnosti, koji mogu da počine organizovani kriminal, mogu da krše zakon, izazivaju policiju i policija reaguje", navodi.

Ističe da ni u jednom trenutku ne misli da je bilo kakva intervencija Policije Kosova na sjeveru Kosova instrumentalizacija policije da nekome nanese štetu na etničkoj osnovi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova