Ministarka pravde

Ministarka pravde Albulena Haxhiu rekla je da Srbija nije odgovorila na zahtjev ministarstva da obezbjedi dokaze za učesnike incidenata u Banjskoj 24. septembra prošle godine, uključujući i Milana Radoičića, piše Reporteri.

Prema njenim riječima, Srbiji treba "da bude jasno da Kosovo jedino ima pravo da se bavi tim slučajem".

"Obratila sam se nadležnim institucijama u Srbiji kako bi obezbjedili dokaze za sve učesnike u napadu u Banjskoj ali oni nisu odgovorili. Nedavno se Ministarstvo pravde Srbije se obratilo kosovskim institucijama u vezi tog slučaja. Srbiji treba da bude jasno da je jedina država koja ima pravo da istražuje ovaj slučaj Kosovo, u ovom slučaju Specijalno tužilaštvo”, rekla je Haxhiu na konferenciji za medije.

Istakla je “da međunarodna zajednica treba da izvrši pritisak na Srbiju da preda ratne zločince i one koji učestvuju u terorističkim napadima”.

Dodaje da međunarodna zajednica umjesto da vrši pritisak na Srbiju, ona to radi Kosovu.

"Važno je da Srbija sve dokaze u vezi sa ovim slučajem dostavi Kosovu. Važno je da naši partneri vrše pritisak na Srbiju, da Srbija preda ratne zločince, ali i one koji vrše terorističke napade. Postoji kontinuirani pritisak na Kosovo dok sa druge strane, nema pritiska na Srbiju da preda kriminalce i sarađuje sa Kosovom. To je za mene zabrinjavajuće, jer se Srbija pretvorila u zemlju u kojoj utočište nalaze i ratni zločinci”, zaključila je Haxhiu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri