Spremni za saradnju

Liridon Rexhepi sa Kosova uhapšen je u utorak u Istanbulu pod sumnjom da je upravljao finansijskom mrežom Mosada - izraelskom nacionalnom obavještajnom agencijom, u Turskoj. Kako piše turska državna novinska agencija Anadolu Agency, osumnjičenog je uhapsilo Odjeljenje za borbu protiv terorizma u Istanbulu.

Prema sumnjama, osumnjičeni je vršio snimanje dronom i psihološke operativne aktivnosti protiv palestinskih političara po instrukcijama izraelske obavještajne službe. On je osumnjičen da je prebacivao novac terenskom osoblju u Turskoj koji je prikupljao informacije vezane za Siriju. Njegova porodica je izrazila uvjerenje da je njihov sin nevin i da nije umješan u navodne optužbe.

Ovlašćeni predstavnik porodice Liridona Rexhepija Arijanit Koçi preneo je zabrinutost porodice Rexhepi zbog hapšenja njihovog sina. U izjavi porodice Rexhepi se kaže da su uvjereni da je Liridon nevin i da su spremni za saradnju sa institucijama Kosova ili čak Turske.

"Kao i vi, zabrinuti smo, istovremeno iznenađeni, hapšenjem našeg brata Liridona od strane turskih vlasti u Istanbulu. Uvjereni smo da je naš brat nevin. Spremni smo na saradnju sa svakom institucijom Kosova ili čak Turske kako bismo razjasnili situaciju. Sve eventualne informacije biće prosljeđene preko našeg ovlašćenog zastupnika advokata Arijanita Koçija", navodi se u izjavi porodice.

O slučaju su obavještene nadležne institucije Kosova, saopštila je ministarka pravde Albuljena Haxhiu. Ona je na konferenciji za novinare rekla da su turske institucije uputile pitanja Ministarstvu pravde u vezi sa ovim slučajem, za koje je rekla da će se naknadno izjasniti.