Analitičar Visar Imeri smatra da premijer Albin Kurti nije imao namjeru da stvarno otvara most na Ibru, već je to pitanje pokrenuo samo kao temu, prenosi Front onlajn.

Imeri je podsjetio na ulogu Kfora, mirovne misije na Kosovu, čiji mandat potiče od Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kroz Rezoluciju 1244 i istakao da mandat Kfora ostaje jak i validan.

Dodao je da se zaboravlja da Kfor na Kosovu ima najmoćniji mandat.

"Zaboravljamo da Kfor ima mandat koji je jedina tačka sa kojom se ceo svet složio, a to je mandat koji je došao od Savjeta bezbjednosti", kazao je.

Kfor nije prisutan da bi omogućio bilo kakav dogovor van definisanih okvira, podsjetio je Imeri i dodao da Kurtijevo uvjerenje da će izjava o otvaranju mosta promjeniti situaciju na terenu odražava njegovu "naivnost".

"Taj mandat i dalje važi za Kfor. Ne zaboravimo, Kfor nije tu za bilo kakav sporazum osim sporazuma iz Kumanova i Rezolucije 1244. Mislim da premijer Kurti treba da napusti tržište pošto je mislio da otvori most. Ako je mislio da donosi odluku i tako situaciju na terenu mijenja, to pokazuje veliku naivnost", rekao je Imeri.

U ekstremnijem scenariju, prema njegovim riječima, ako bi Kurti pomislio da most otvara bez suočavanja sa mirovnom misijom, "to ga ne čini samo naivnim, već ga čini i opasnim".

"Ako je mislio da je sa dvije-tri javne izjave, kako mostovi zbližavaju ljude, promjeni mišljenje Kfora, to ga čini još naivnijim. Ako je mislio da ćemo se suprotstaviti Kforu i otvoriti most, to ga čini ne samo naivnim, već i opasnim. Dakle, zašto ste pomislili da otvorite most na Ibru", rekao je.

U tom kontekstu, Imeri je rekao da ostaje najjači argument da Kurtijev pravi cilj nije bio otvaranje mosta, već otvaranje ovog pitanja kao teme.

"Dakle, jedan od argumenata koji vidim kao stabilan je da Kurti nije imao namjeru da otvori most, osim kao temu", navodi.

S druge strane, analitičar Imer Mushkolaj izrazio je skepticizam u pogledu trenutnog otvaranja mosta, sugerišući da je malo vjerovatno da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti.

Prema njegovim riječima, premijer Albin Kurti koristi otvaranje mosta na Ibru za izbornu korist.

"Most neće biti otvoren. Ali Kurti će to iskoristiti kao izgovor za izbornu dobit. Ne vjerujem da će otvoriti, bar ne uskoro. Kurti je rekao da će most biti otvoren tokom ljeta, sačekaćemo, bićemo ovdje ako bude otvoren 27. septembra. Neće se otvoriti na ljeto", rekao je Mushkolaj.

Izvor: Kosovo online/Front online