Predsjednica EK

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen poručila je da je integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju od ključnog značaja i biće prioritet u novom mandatu Komisije, ali i da će ta integracija zavisiti od vlada koje će donositi teške i ponekad nepopularne odluke, te da je neophodno rješavati bilateralne sporove.

Von der Layen je na Bledskom strateškom forumu istakla da se tokom njegon prethodnog mandata na čelu EK, proširenje vratilo na vrh političke agende.

Dodala je da je rat Rusije i Ukrajine za Evropu prekretnica poput 1989. godine, koji ukazuje da se danas živi u drugačijem svijetu i da se moraju preispitati politika i ciljevi EU.

“Ako je naš osnovni cilj učiniti Evropu ekonomski konkurentnom i sposobnom da se brani, onda integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju vidim kao ključnu. U doba geostrateških rivalstava, veća EU daje nam jači glas u svijetu. Veće jedinstveno tržište povećava našu konkurentnost i našu moć kao trgovinskog partnera. To nam daje alate da odgovorimo na ucene i nelojalnu konkurenciju”, rekla je Von der Layen.

Napomenula je da je proširenje Unije ulaganje u kolektivnu snagu i sigurnost.

"Želimo jaku, konkurentnu i sigurnu Evropu, to uključuje i Zapadni Balkan, kao i Ukrajinu i Moldaviju u našoj Evropskoj uniji i sve one čije evropske aspiracije odgovaraju njihovim delima. Zbog toga smo udahnuli novi život u proces proširenja. Počeli smo pristupne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Počeli smo pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom. Bosna i Hercegovina može biti sljedeća na redu”, ukazala je Von der Layen.

Navela je da politička volja da se zemlje regiona što prije integrišu u EU, dolazi uz čvrstu odlučnost da je Unija zajednica demokratija i da bi svaki kompromis sa demokratskim principima bio bi poguban za postizanje ciljeva.

Navela je da će se i države članice EU i zemlje u regionu Zapadnog Balkana suočiti se sa teškim izborima.

“Bilateralne sporove treba rešavati. Integracija u EU zavisiće od vlada koje će donositi teške i, da, ponekad nepopularne odluke. Ali ovo je vrijeme u kome živimo. Odlaganje odluka znači donošenje pogrešnih odluka. Ali donositi odluke, ići napred, znači preuzeti vođstvo, oblikovati svoju budućnost, biti gospodar svoje sudbine. To je suština Evrope. To je duh koji moramo imati da bismo se nosili sa izazovima svijeta koji se raspada”, podvukla je Von der Layen.

Podsjetila je da je prije godinu dana pokrenut novi Plan rasta za Zapadni Balkan, koji počinje da daje rezultate.

“Tirana je evropski aerodrom koji se najbrže razvija. Evropske kompanije ubrzano otvaraju radnje u Srbiji i BiH. Ekonomske reforme na Kosovu najavljene su od strane MMF-a i donose ekonomske koristi. Investicije Sjeverne Makedonije u infrastrukturu su izvor inspiracije. Crna Gora je upravo doživjela poboljšanje svog kreditnog rejtinga zahvaljujući zdravoj politici. Do kraja godine, tri zemlje regiona bi se već mogle pridružiti našoj jedinstvenoj zoni plaćanja u evrima. To će generisati uštede od preko 500 miliona eura svake godine”, rekla je Von der Layen.

Dodala je da će zemlje regiona usvojiti nove reformske agende, koje su povezane sa šest milijardi eura investicija.

“Ovo je ogroman korak naprijed. To je važno, jer je EU u procesu ponovnog osmišljavanja u novom geopolitičkom kontekstu i želimo da naši partneri iz regiona budu aktivni učesnici u razgovoru o budućnosti Unije. Da budem jasna - želim da se naš rad još više ubrza. U sljedećoj komisiji, proširenje mora biti posao sa punim radnim vremenom koji omogućava nepodeljenu pažnju. Zbog toga ću imenovati posebnog komesara za proširenje. Hajde da zajedno pišemo istoriju”, poručila je Von der Layen.

Izvor: Kosovo Online