Predizborni adut

Charles Kupchan, bivši direktor europskih poslova u Vijeću za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država, smatra da su potezi Vlade Kosova na sjeveru zemlje motivirane unutarnjom politikom, prije izbora u februaru, ali ističe da su opasne za Kosovo.

Vlada premijera Albina Kurtija je 30. augusta zatvorila pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje.

Ove poteze Prištine međunarodna zajednica je opisala kao jednostrane i nekoordinirane, kao i da predstavlja sigurnosni rizik.

"Za mene su to geste i manevri na unutarnjopolitičkoj razini, koji mogu biti dobri za političku sudbinu Kurtija, ali nisu dobri za Kosovo", kaže Kupchan za Radio Slobodna Europa.

Prema njegovim riječima, Kosovo mora uravnotežiti ostvarivanje suvereniteta s ciljem normalizacije odnosa sa Srbijom i članstva u Europskoj uniji i NATO-u.

RSE: Kosovo se tijekom vikenda suočilo s nekim od najoštrijih međunarodnih kritika, nakon zatvaranja nekoliko paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje. Sjedinjene Države su rekle da ova akcija odražava "pogoršanje naših odnosa". NATO je također izrazio razočaranje. Koliko je ozbiljna ova situacija?

Kupchan: Mislim da je to posebno zabrinjavajuće, jer dolazi nakon niza koraka koje je poduzela Kurtijeva vlada – od dolaska na vlast – koji ometaju dijalog sa Srbijom i ugrožavaju odnose sa Sjedinjenim Državama i Europskom unijom.

Bilo da je riječ o zabrani korištenja dinara, bilo o obavezi mijenjanja tablica, pokušaju otvaranja mosta na Ibru, jednostranom pokušaju postavljanja gradonačelnika na sjeveru, iako ih je birala neznatna manjina birača, ili sada zatvaranje tih paralelnih institucija – to nisu koraci od pomoći.

Ali, sada kada su izbori na Kosovu najavljeni za februar, mislim da se Kurti pozicionira da dobro prođe u tom procesu.

Znamo da svugdje u svijetu, a posebno na Balkanu, nacionalizam dobro funkcionira. Mislim da Kurt upravo to radi. Ali, prema mojoj procjeni, to je kratkovidno, jer potkopava potporu Kosova u međunarodnoj zajednici i ne pomaže napretku dijaloga sa Srbijom. Naprotiv, vraća ga unatrag.

Za mene su to geste i manevri na razini unutarnje politike, koji su možda dobri za Kurtijevu političku sudbinu, ali nisu dobri za Kosovo.

RSE: Ali koliko je smislen ovaj pritisak na Kosovo kada se zna da postoji dogovor postignut u Bruxellesu o ukidanju paralelnih struktura?

Kupchan: Mislim da ima smisla, jer se okvir [Ohridskog sporazuma], koji je poslije stvorila EU, a na koji su Kurti i [predsjednik Srbije, Aleksandar] Vučić pristali, iako ga nisu potpisali, temelji na reciprocitetu, da idemo naprijed zajedno, a ne odvojeno.

Kritika je nužna. Kosovo i Srbija moraju napraviti teške izbore. Njihove vođe se suočavaju s unutarnjim poticajima da rade upravo ono što Kurti radi. I, kritizirajući Prištinu izvana, međunarodna zajednica stvara poticaje za Kurtija, za Vučića, za druge, da krenu u konstruktivnijem smjeru. Dakle, to nije samo obična kritika, to je kritika koja ima za cilj prilagoditi politike koje stranke vode.

RSE: Koliko loše stvari mogu ići?

Kupchan: Već smo vidjeli izljeve nasilja. Ne vjerujem da idemo prema velikom nasilju, ali to se ne može isključiti. Vidjeli smo da je i KFOR [Misija NATO-a na Kosovu] povećao razinu svojih snaga. Proteklih dana sam vidio slike snaga kako stoje na mostu na Ibru [glavni most u Sjevernoj Mitrovici]. Pretpostavljam da su bili zabrinuti zbog mogućeg prolaska aktivista koji bi pokušali izazvati probleme.

Ovo je napet trenutak i za mene je to jedan od razloga zašto je međunarodna zajednica podigla razinu opreza.

RSE: Može li se dogoditi da SAD ili NATO okrenu leđa Kosovu?

Kupchan: Ne vjerujem da je ovo prekretnica u potpori Zapada Kosovu. Međutim, važno je da građani Kosova uzmu u obzir činjenicu da – da nije bilo napora Sjedinjenih Država, napora NATO-a i američkih europskih partnera, Kosovo danas vjerovatno ne bi uživalo svoju neovisnost.

Posljedično, ne želite ugroziti vanjsku podršku, koja je u mnogim aspektima ključna za vašu sigurnost i vašu održivost kao neovisne zemlje.

RSE: Mislite li da Vlada Kosova može pronaći srednji put - kako za proširenje legaliteta i suvereniteta, tako i za održavanje dobrih odnosa s međunarodnom zajednicom?

Kupchan: Stvarnost je da koraci koje Kurti poduzima nisu nerazumni sa stajališta vršenja suverene moći. To što radi Priština, učinila bi svaka suverena vlada.

Kad bi u Teksasu, naprimjer, Meksiko otvorio paralelne institucije i pružao zdravstvenu skrb, sigurnost i druge vrste općinskih usluga, Sjedinjene Države ne bi bile sretne i, zapravo, zatvorile bi te paralelne institucije.

Dakle, iz perspektive političke i pravne vlasti, ono što Kurti radi ima puno smisla. Međutim, problem je što Kosovo nije u mirnom okruženju. Nalazi se u napetom okruženju, u teškoj regiji, usred vrlo teških pregovora sa Srbijom za njegovo priznanje, za njegov ulazak u međunarodnu zajednicu naroda, kao zemlje koju bi svi prihvatili.

U takvim okolnostima, mislim da je na lideru - ko god on bio - da balansira između ostvarivanja suvereniteta, političkih i zakonskih prava s ciljem normalizacije odnosa sa Srbijom i ulaska u EU i NATO.

RSE: Ali Kosovo također osjeća da ga međunarodna zajednica ne tretira jednako. Predsjednica Vjosa Osmani ponovila je ovu kritiku EU u subotu rekavši da Kosovo nema ravnopravnost u procesu dijaloga sa Srbijom. Kako biste komentirali ove navode?

Kupchan: Mislim da uvijek morate imati na umu suštinu. Na bilo kojem frontu, bilo za dinar, za registarske tablice ili za paralelne institucije, Kosovo ima pravo reći da se prema nama ne ponašate pošteno, da želimo biti zemlja kao i svaka druga država.

No, s druge strane, ako se ponašanje Kosova procjenjuje iz perspektive pomaže li mu to, dovodi li do cilja i približava li Balkanski poluotok pluralizmu, multietničnosti, stabilnosti i integraciji u euroatlantske institucije, onda postoji drugi odgovor - ti koraci nisu od pomoći.

S obzirom na to da je međunarodna zajednica uprta u konačni cilj, smatram da je kritika Vlade u Prištini opravdana.

RSE: Maloprije ste spomenuli most na Ibru. Međunarodna zajednica upozorila je Kosovo da ga u ovom trenutku ne otvara za promet automobila. S obzirom na nedavna događanja, je li realno očekivati da Kosovo ovih dana može pokrenuti i ovu akciju?

Kupchan: Mislim da nedavni događaji čine jednostrano otvaranje mosta još opasnijim. Jer zatvaranje paralelnih institucija sigurno će mobilizirati srpsko većinsko stanovništvo na sjeveru da bude na oprezu, da kaže da radite stvari koje ugrožavaju njihovu kvalitetu života i njihove veze sa Srbijom. Dakle, ovo nije vrijeme za poduzimanje koraka koji bi potencijalno mogli dovesti do sukoba između Albanaca i Srba.

RSE: Izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak, najavio je u nedjelju nove napore za obnovu dijaloga Prištine i Beograda. Mislite li da će biti rezultata?

Kupchan: Prije ili kasnije – da. Vjerovatno, ali kasnije. Trenutno se ne čini da smo u situaciji da postoje konstruktivni napori Prištine i Beograda. Posljednja runda pregovora u kojoj su se Kurti i Vučić trebali sastati nije održana. Ovo nije dobar znak.

Kako se približavaju izbori na Kosovu, sumnjam da ćemo vidjeti drugačiji pristup Prištine. Shodno tome, mislim da će napredak u dijalogu vjerovatno morati pričekati izbore u februaru.