Ocjena ekonomista

Povećanje cijena od 2,2 odsto otežavaju život građanima Kosova, kažu ekonomski stručnjaci dodajući da ta povećanja ne prate i povećanje prihoda građana, prenosi Teve 1.

Mnogi građani su primorani da podižu kredite kako bi izašli iz krize, a profesor Mustafa Kadrijaj ukazuje na to da je zbog visoke inflacije život građana na Kosovu postao težak.

"Sama činjenica da je Vlada ponosna što preko carine punimo državnu kasu govori da imamo visok uvoz, a kada imate visok uvoz to vam diktira i cijene i inflaciju. Nažalost, tako je iz godine u godinu i to otežava živote građana. Kada govorimo o prihodima, nema poboljšanja", rekao je Kadrijaj.

Trend povećanja cijena traje već neko vrijeme, ukazuje pofesor ekonomije Medain Hashani koji navodi da je to argumentovano i u Centralnoj banci Kosova brojem zatraženih kredita.

"Većina domaćinstava prinuđena je da uzima kredite da bi pokrila inflaciju i to pokazuje da imamo vladu koja donosi ad hoc odluke. Dakle, pokazalo se tokom čitavog mandata da ekonomija uopšte nije prioritet za ovu vladu", rekao je Hašani.

I avionske karte su poskupjele, a na to je najviše uticalo ukidanje viza. U odnosu na jul prošle godine, ove godine, prema podacima Agencije za statistiku, karte su poskupjele za 22 odsto. I ne samo cijene avionskih karata, već i kafa, čaj, alkoholna pića, gorivo.

Izvor: Kosovo online/Teve 1