Povećati na 450 eura!

Predsjednik Nezavisnog sindikata administracije Kosova Ali Gashi kazao je da Vlada Kosova kasni sa povećanjem minimalne zarade ukazujući da bi sada trebalo da iznosi minimum 450 eura, kao i da su 350 eura, na koliko je sada povećan, tražili još 2022. godine, prenosi Dukađini.

Gashi je rekao da su tražili da minimalna zarada ne bude manja od 450 eura, uzimajući u obzir inflaciju i položaj zaposlenih na Kosovu.

"Cijenimo ovu akciju Vlade, iako je izuzetno kasno jer smo mi kao sindikat prvobitno tražili 350 eura 2022. godine, a sada smo u 2024, ne znam koliko je to efikasno. Naš stav kao saveza sindikata i dopisa upućenih na adresu Vlade je da minimalna zarada ne bude manja od 450 eura, uzimajući u obzir i inflaciju i trend razvoja privrede i situaciju u kojoj se zaposleni nalaze u Republici Kosovo", rekao je Gashi.

Dodao je da oni uopšte nisu pozvani da raspravljaju o ovoj odluci, što je takođe definisana zakonom.

Prema njegovim riječima, članovi Sindikata su šokirani neradom Vlade i Skupštine Kosova povodom nesprovođenja presude Ustavnog suda u vezi sa Zakonom o platama.

Kako je naveo, Vlada treba hitno da reaguje i poveća vrijednost koeficijenta za ne manje od 35 odsto sadašnje vrednosti koja iznosi 110 eura.

Istovremeno su, kako navodi, tražili i potpisivanje kolektivnog ugovora jer, kako kaže, Kosovo je skoro jedino u regionu koje nema kolektivni ugovor kojim bi se na neki način regulisala mnoga suštinska prava zaposlenih u privatnom i javnom sektoru.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini