Stručnjak za bezbjednost

Formiranje Žandarmerije doprinelo bi kako Kosovu, tako i mirovnim misijama u kojima Kosovo učestvuje, ali nema izgleda da će se to desiti u ovim okolnostima, kaže za Kosovo onlajn bivši glavni inspektor Kosovske obavještajne agencije (KIA), advokat Shkelzen Sopjani.

Sopjani ističe da je bilo razgovora o formiranju trupa Žandarmerije, ali smatra da su male šanse da će se to desiti u skorijoj budućnnosti, imajući u vidu komplikovanje bezbjednosne situacije na sjeveru.

"Ipak, mislim da to treba da se desi i da bi to bilo veliki doprinos mirovnim misijama. To bi doprinelo i Kosovu, u smislu finansija, imajući u vidu da Natou nedostaju žandarmerijske i policijske snage. Oni su uključeni u brojne mirovne misije, a kao vojska nemaju dovoljno policijske ekspertize i iskustva na terenu, osim italijanskih karabinjera i francuske žandarmerije. Francuska žandarmerija nije previše kvalifikovana za policijske akcije, slično kao srpska žandarmerija, to je nešto između vojne i policijske jedinice – vojna jedinica sa policijskim treningom i ovlašćenjima", objašnjava Sopjani.

Formiranje kosovske žandarmerije bi bilo dobar korak, ipak, pod ovim oklnostima, neće biti nekog značajnog napretka u tom pravcu, ocjenjuje Sopjani.

On smatra da formiranje ove jedinice nema za cilj zaobilaženje obaveze KBS-a da imaju saglasnost Kfora za djelovanje na sjeveru.

"Ne mislim tako, zato što ne vidim ni razlog zašto bi jednice Žandarmerije išle tamo, s obzirom da imamo dovoljno policije tamo i da odlično rade posao. Situacija na sjeveru je mnogo bolja nego što je bila prethodne godine, osim nekih komplikacija zbog populističkih poteza koje smo viđali u posljednje vrijeme i mislim da će ih biti još više do izbora", poručuje Sopjani.

Prema njegovim riječima, to nema veze sa sjeverom.

"Prema medijima, ovi razgovori o formiranju žandarmerije su vođeni dosta ranije, prije nego što se pričalo o sjeveru. Mislim da je ovo u svrhu doprinosa mirovnim misijama, jer imamo pripadnike KBS-a koji sa britanskim i američkim snagama učestvuju u misijama u drugim zemljama", zaključuje Sopjani.

Izvor: Kosovo Online