Grade im se kuće i stanovi

Premijer Albin Kurti sastao se u Prištini sa predsjednicom Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonjom Biserko, bivšim liderom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom i profesorom i direktorom Centra za humanitarni dijalog Markom Baskinom.

Kako je saopštila Vlada Kosova, na sastanku je razgovarano o situaciji i dešavanjima u regionu Zapadnog Balkana, o volji i šansama za integraciju u EU i Nato, a posebno, kako se navodi, o odnosima Kosova i Srbije, istoriji i aktuelnostima, kao i perspektivama za budućnost.

„Biserko, Čanak i Baskin su tokom sastanka obavjestili premijera da se priča da zvanični Beograd planira preseljenje kosovskih Srba, posebno onih sa sjevera, u Sandžak, gdje se, kako kažu, grade kuće i stanovi za njih. Oni su apelovali na premijera Kurtija da pokuša da spreči takav scenario“, navodi se u saopštenju.

Kurti je, kako se ističe u saopštenju, ponovio značaj demokratije, vladavine prava i jednakosti za sve građane Kosova, "a posebno uključenosti srpske zajednice u sve aspekte privrede i društva".

„Premijer je upoznao svoje goste sa pravima koja uživaju nevećinske zajednice u Republici Kosovo, kao i naporima koje Vlada čini da poveća mogućnosti za ove zajednice u mnogim oblastima kao što su obrazovanje, zapošljavanje i njihova bezbjednost“, navedeno je u saopštenju iz Vlade Kosova.

Kurti je zahvalio gostima „na posvećenosti izgradnji mostova mira i saradnje i dobrosusjedskih odnosa u regionu“.

Izvor: Kosovo Online