Legalni vlasnici

Agencija za upoređivanje i verifikaciju imovine Kosova (AUVIK) saopštila je da je 17 nekretnina u Sjevernoj Mitrovici vraćeno legalnim vlasnicima, "dok su 34 u početnoj fazi pri kojoj je uzurpatorima upućeno obavještenje", prenosi Teve1.

Agencija za upoređivanje i verifikaciju imovine Kosova saopštila je da su tokom prve faze podjelili 27 obavještenja za oslobađanje zauzete imovine u opštinama na sjeveru, te da je od tog broja 17 nekretnina vraćeno pravim vlasnicima.

„U cilju izbjegavanja obaveznih zakonskih mera za oslobađanje imovine od nelegalnih korisnika, Agencija za upoređivanje i verifikaciju imovine Kosova ulaže kontinuirane napore u komunikaciji i saradnji sa građanima i svim stranama uključenim u proces. Kao rezultat toga, tokom ovog perioda riješeno je 17 predmeta. Nakon provjere i konstatacije od strane Agencija za upoređivanje i verifikaciju imovine Kosova za njihovo oslobađanje, ova imovina je vraćena svojim zakonskim vlasnicima“, navode iz Agencije.

Oni su pojasnili i koje korake preduzimaju kada je u pitanju uzurpacija imovine.

„Uloga i maksimalna posvećenost Agencija za upoređivanje i verifikaciju imovine Kosova u oslobađanju imovine uključuje niz aktivnosti i procedura, počevši od obavještavanja nelegalnih korisnika do oslobađanja imovine, bilo dobrovoljno ili putem legalnih sredstava koje preduzima Agencija za upoređivanje i verifikaciju imovine Kosova. Stoga je važno istaći ulogu i rad Agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine Kosova u zaštiti imovinskih prava građana na cijeloj teritoriji Republike Kosovo i vraćanju imovine njihovim pravim vlasnicima, u skladu sa mandatom njen pravni osnov“, kaže iz Agencija za upoređivanje i verifikaciju imovine Kosova.

Univerzitetski profesor Nexhmedin Spahiu kaže da su vlasnici ovih imanja od kraja rata na Kosovu živeli plaćajući kiriju.

„Zauzeto je 45, srušeno, a vlasnici ovih nekretnina koji žive pod zakupom na jugu grada su ekonomski iscrpljeni i nemaju mogućnosti da ih renoviraju, a stanovi su i dalje prazni i srušeni“, rekao je Spahiu.

U međuvremenu, Agencija za privatizaciju Kosova je objavila da APK upravlja samo imovinom društvenih preduzeća i ne razvija nikakav proces povratka imovine.
 
Izvor: Kosovo Online/Teve1